michiel-gortzak2-960×370

Op zoek naar betekenis. Inleiding

Michiel Gortzak (22) woont in Almere. Hij is sociaal cultureel werker en daarnaast vooral bezig met muziek en fotografie. Zes jaar geleden ontmoete hij Lama Ganchen Rimpoche in Italië en raakte gefascineerd door het boeddhisme. Hij begon met vipassana meditatie in Amsterdam en kwam daarna in contact met het Maitreya Instituut, waar hij nu nog beoefent. Als hij tenminste in Nederland is, want momenteel is hij al rondtrekkend over de wereld op zoek naar betekenis.

nalandaHet begin
Sinds mei 2007 ben ik klaar met mijn opleiding. Ik kreeg een diploma sociaal cultureel werk en besloot om niet verder te studeren zoals veel van mijn medestudenten wel deden. Ik ging op zoek naar een baantje en vond die al gauw in een centrum voor buitenschoolse opvang. Een prima baan: relaxte werktijden, voldoende salaris, leuke collega’s en een hartstikke leuke groep kinderen. Naast dit werk heb ik goede vrienden en maak ik muziek en foto’s in mijn vrije tijd. Ik stond op het punt om een eigen huisje te zoeken om alles compleet te maken, toen ik mij ineens iets bedacht: ‘Is dit wel wat ik wil? Is dit wel hetgeen waar ik naar op zoek ben in mijn leven? Is dit werkelijk het doel in mijn leven, dat huisje, boompje, beestje?’ Nee, dat voelde helemaal niet zo. Integendeel, ik ontdekte dat ik heel iets anders wou met mijn leven. Had ik niet plannen om mij nog verder te verdiepen in de boeddhistische leer? Wat was er gebleven van mijn plan om intrede te doen in een klooster? Ik ben al een keer gaan kijken in Nalanda, een Boeddhistisch klooster in Frankrijk voor westerlingen (foto hierboven). Daar kreeg ik het idee om op reis te gaan. Op zoek te gaan naar plaatsen en steden waar de Dharma volop leeft en heeft geleefd. Kijken hoe monniken en leken daar leven en de Boeddhistisch leer in praktijk brengen en dit in beeld brengen door middel van mijn passie fotografie.

maitreya emstVoelen, proven en ruiken
Natuurlijk is kijken allemaal leuk en aardig, maar daar moet het niet bij blijven. Het is van belang dat ik ook zelf ga ervaren hoe dat leven is. Hoe het voelt, proeft en ruikt. Dat ik werkelijk deze prachtige levenswijze ga beoefenen met de mensen die dat hun hele leven al doen.
‘Nou’, hoor ik mensen al denken, ‘volgens de Boeddha kun je overal de verlichting bereiken, waarom zo een lange reis maken?’ Dat is helemaal waar, maar het is de grote stap die je moet zetten. Die maakt het voor mij interessant. Ik heb zo goed als mijn hele leven comfortabel doorgebracht in Nederland. Ik ben nog nooit buiten Europa geweest en was altijd binnen een maand weer thuis. Het kan heel erg lastig zijn om deze veiligheid op te geven. Maar dat is ook het mooie er van. Het loslaten van die situatie. Het onbekende open tegemoet gaan geeft zo’n bevrijdend gevoel. Het is dit proces van onthechting wat een verandering teweegbrengt in jezelf. Een positieve verandering die je leert los te laten. Niet alleen van je materiële spullen, maar ook van je denkbeelden, je normen en waarden en je manier van zijn. Ik vind dat je er niet teveel bij stil moet staan. Zodra je teveel gaat nadenken komt er twijfel en angst in je op. Het is een stap die je gewoon moeten zetten, want de dingen komen vanzelf wel op hun plaats. Ze gaan zoals ze moeten gaan en niet zoals jij van tevoren hebt bedacht dat ze moeten gaan. Als je gewoon loslaat en leeft in het moment, dan komt het vanzelf wel goed. De reis zelf is het doel, van moment tot moment, niet de eindbestemming. Die komt vanzelf wel. Volg gewoon het pad en je zult vanzelf zien waar het je naartoe brengt.

Vanaf nu zal er om de week een verslag van Michiels reis te lezen zijn op Bodhitv

Nalanda: www.nalanda-monastery.org
Maitreya: www.maitreya.nl

Foto links: Maitreya instituut Emst