Miksang fotografie door Hèlen Vink


Wat is Miksang fotografie?

Helemaal eerlijk over wat we zien, puur fotograferen

‘Miksang’ is een Tibetaans woord dat zich als ‘Goed Oog’ laat vertalen. Deze contemplatieve benadering van fotografie is gebaseerd op de leringen over Shambhala en Dharmakunst van meditatiemeester, kunstenaar en geleerde Chögyam Trungpa Rinpoche, meer specifiek op zijn leringen over de aard van waarneming.

Goed’ heeft bij Miksang niet de betekenis van ‘goed’ en ‘slecht’ zoals we gewend zijn dit te gebruiken, maar betekent dat onze geest ontspannen en open is: vrij van interpretatie. Wanneer een kalme geest, een heldere kijk en een zacht hart samenkomen in één enkel moment, dan manifesteert ‘Goed Oog’ zich. 

We staan onszelf toe meer beschikbaar te zijn voor de dingen om ons heen, zonder de formules en filters die vaak met fotografie worden geassocieerd. Als we ons oog en onze geest synchroniseren, laten we alle concepten en vooropgezette ideeën los en zijn we in het huidige moment, in het nu. Door het beoefenen van contemplatieve fotografie kunnen we de vaardigheid ontwikkelen deze ervaringen met grote precisie uit te drukken.

Eén moment, één klik!

Cursussen
Hèlen Vink geeft ook cursussen in Miksang fotografie:

Het Goede Oog Openen

een 3-daagse kennismaking met contemplatieve fotografie
?
Deze cursus is een kennismaking met de discipline en het plezier van direct zien en met fotografie die op waarneming is gebaseerd. Directe visuele waarneming is fris, levendig en in het nu.

‘Filters’ en ideeën over wat een goede foto is, wat we mooi of niet mooi vinden, gedachten zoals ‘ik herinner me de laatste keer dat ik dit zag’, ‘het doet me ergens aan denken’, ‘ik weet wat het is’, ‘ik hou hier van, ik hou hier niet van’, etc. Al deze ideeën en concepten staan tussen ons en directe visuele waarneming in.

Hoe? Gedurende deze 3 dagen gaan we door middel van visuele oefeningen en foto-opdrachten de wereld van vorm onderzoeken en ontleden, en gaan we echt kijken. We gaan vertrouwen ontwikkelen in de mogelijkheid om direct contact te maken met wat we zien. De oefeningen brengen ons terug naar de open ruimte, van waaruit we op pad gaan met een foto-opdracht om dit te gaan oefenen. Deze ervaringen kunnen we zeer precies, helder en waarachtig met onze camera uitdrukken.
Voor wie? ?Deze workshop is bedoeld voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in het proces van waarneming, en hoe dit zo eenvoudig mogelijk uit te drukken met de camera. Zeer toegankelijk voor zowel beginnende als gevorderde fotografen.
Geheel digitaal. Een digitale camera  met tussen de 5 – 12 megapixels, en een verwisselbare geheugenkaart is een vereiste.
Prijs € 375,- inclusief het Miksang cursusboek.

Workshops: Het Goede Oog Openen

2010
AMSTERDAM, 23 – 26 september
ROTTERDAM, 23 – 26 oktober
ZANDVOORT, 9 – 12 december

2011
ZANDVOORT, 27 – 30 januari

Vervolgworkshop: De Essentiële Instructies voor Kijken en Zien

ZANDVOORT, 11 – 14 nov. 2010
*Voorwaarde voor deelname:
Het Goede Oog Openen

Aanmelding: helen@miksang.nl        
Website: www.miksang.nl

Over Hèlen Vink
Zij beoefent Miksang Fotografie sinds 2006 en is
student van Michael Wood, grondlegger van Het Miksang Instituut voor
Contemplatieve Fotografie. Sinds 2008 is zij gecertificeerd Miksang
leraar, en onderricht workshops en terugkomdagen. Hèlen Vink heeft
kunsten en fotografie gestudeerd op de Hogeschool voor de Kunsten
Utrecht, en is in 1997 met meditatie begonnen gelijktijdig met het
bestuderen van dharmakunst en boeddhisme. Sindsdien heeft zij gewoond
en gewerkt in Shambhala-boeddhistische centra in Frankrijk en USA.
Tegenwoordig woont zij in Zandvoort.