walk960

Een bodhisattva op haar pad

Tekst en illustratie: Fidessa Docters van Leeuwen

Samen met meer dan 950 kinderen, tieners en twintigers tot opa’s en oma’s ben ik zes dagen in Waldbröl bij Thich Nhat Hanh (Thây)  in retraite. We beoefenen  loopmeditatie. Als we Thây mogen geloven is het gemakkelijk om je volkomen op je gemak te voelen in je leven. Zelfs in een drukke maatschappij.

Mijn tentje staat net onder de appelboom als ik de gong voor het avondeten al hoor slaan. Overal op het terrein staan mensen plotseling stil. Het doet me denken aan de magische spreuk van Ti Ta Tovenaar ‘En alles staat stil’. Onwennig en nog helemaal niet ‘at ease’ wandel ik over het terrein. Steeds heb ik het idee dat ik nog iets moet…totdat ik me realiseer dat het goed is dat ik hier ben. Even los van alles.

De eerste ochtend word ik gewekt door een appel die op mijn tent valt. Gelukkig maar, anders zou ik niet wakkeer zijn geworden voor mijn extra vroege werkmeditatie. De deelnemers zijn opgedeeld in groepen, de mijne heet watermeloen. Wij zijn verantwoordelijk voor het ontbijt. In de ochtendschemer koken we gezamenlijk tien pannen muesli, snijden we brood en warmen we melk op. Ik besluit de muesli op me te nemen. Voordat ik begin adem ik in en adem ik uit. Misschien helpt het om mijn volle hoofd leger te maken en meer aanwezig te zijn.

Even later roer ik en roer ik. Enkele broeders draaien rondjes in de soyamelk en lachen mij toe. Dan roert onverwachts mijn hart vanzelf mee. Ik zie bij hen een natuurlijke vreugde vermengd met wijsheid. Het raakt me en ik slik snel een brok in mijn keel weg. Ik realiseer me dat ik me opgenomen in het geheel voel. Een ervaring die ik niet zo goed ken. Mijn leven lang ben ik, opzettelijk of onopzettelijk, in de rol van buitenstaander gebleven. In ieder geval ontvalt deze rol van buitenstaander me om 5.05 uur, de volle maan is getuige.

Na de ochtendmeditatie, de ochtendoefeningen en het stille ontbijt is het tijd voor de loopmeditatie. Met Thich Nhat Hahn loop je nergens naar toe. Ook kom je niet aan. Het is lopen zonder bestemming. Of is het lopen om het lopen? Het belangrijkste is dat je met bewuste aandacht loopt. Je voelt hoe je voeten de aarde raken. Ook als je hier niet aan denkt, maar even afgeleid bent door een van je eigen interessante gedachtes, dan richt je je aandacht weer tot je voeten die je aarde raken. Hij heeft er een gatha, versje, bij geschreven:

Ik ben aangekomen
ik ben thuisgekomen
in het hier
en in het nu
stevig,
vrij
verwijl ik
in het absolute

Als Thich Nhat Hanh met de loopmeditatie begint slingeren we allemaal achter hem aan. De kinderen grijpen zijn hand. Zo wandelen we samen. Stap voor stap. Zonder haast. We gaan richting het naastgelegen park waar de bomen groen zijn, het gras bedekt met dauw en de lucht naar natte aarde ruikt.
Af en toe ben ik mijn adem kwijt. Ineens heb ik haar weer en zeg ik in mezelf: Inademend: Aangekomen – aangekomen. Uitademend: Thuis. Thuis. Thuis. In deze cadans loop ik verder.

Onder de voeten van Thây is er zoveel vrede. Het is bijna om jaloers van te worden. Even kijk ik neer op mijn eigen onkunde. Gelukkig schiet een eerdere dharma-lezing me te hulp. Ik hoef geen energie te blokkeren, ik hoef mezelf niet vast te zetten. Ik kan tijdens de loopmeditatie ademen en naar de gewoonte-energie in mezelf kijken. De spanning in mijn lichaam vriendelijk begroeten en zo laten gaan en transformeren. Dan gaat opnieuw de gong. We staan allemaal stil. En ademen. Samen.

De volgende ochtend realiseer ik me dat ik dit keer uit mezelf op tijd wakker ben geworden. Door het plastic tentraampje gluur ik naar het donker buiten. Een mooi moment om op te staan. En zoals Thây zegt, de kostbare vierentwintig uur die voor me liggen te leven. Maar dan echt. Zonder gewoontes, mét lijden. Lijden dat voor ons hetzelfde is, als de modder is voor een lotus. Vandaar dat je mindfulness kan beoefenen in onze chaotische maatschappij. Eigenlijk vormen deze 950 mensen daar een afspiegeling van. Er verschijnt een grote glimlach op mijn gezicht. Misschien ben ook ik een bodhisattva op haar pad.

Meer lezen? Wandelen in vreugde – Een gids voor loopmeditatie van Thich Nhat Hanh, Uitgeverij Ankh-Hermes
Mindfulness – Voor een gelukkig leven van Thich Nhat Hanh, www.inspiread.nl