vega1

Albertine gaat veganistisch


Op een zonnige ochtend in maart besloot ik mijn eetpatroon volledig om te gooien. Het einde van mijn studententijd was in zicht. Vijf jaar lang had ik geleefd op diepvriespizza’s, kant-en-klare lasagne’s, nasi uit blik en champignon ragout uit potjes. Nu werd het tijd voor een volwassen smaak en een kritische noot. Want wat stopte ik nu eigenlijk in mijn mond? Daarnaast was ik gewend om gedachteloos te eten. Ongeïnteresseerd schoof ik alles naar binnen terwijl ik bezig was met andere dingen. Televisie kijken, kletsen, bellen: noem maar op.

Bewustwording
Mijn levensstijl kon wel wat bewustwording gebruiken. Ik raasde als een sneltrein door mijn dagen heen. Via vrienden kwam ik in aanraking met mindfulness. Het aspect van aandachtsgerichtheid sprak me aan. Ook leerde ik de naam Thich Nhat Hanh kennen. Een Vietnamese boeddhistische monnik en schrijver. Hij richtte een leefgemeenschap op in Zuid-Frankrijk (Plum Village) en een meditatiecentrum in Duitsland (EIAB). Tijdens een van zijn retraites proefde ik voor de eerste keer een veganistische maaltijd. Ik viel met mijn neus in de (plantaardige) boter, want het ging ook nog eens om de Vietnamese keuken: eten dat ik erg lekker vind . ‘S ochtends begonnen we met havermout, aangelengd met sojamelk, en fruit. ‘S middags en ‘s avonds kregen we een warme maaltijd die kon bestaan uit pompoencurry, gebakken tofu, verse groenten en kruiden. Vaak sloten we af met veganistisch gebak en een kop kruidenthee. We kregen de opdracht om in stilte te eten. Op iedere hap moest ik minimaal tien keer kauwen en ik schoof pas weer een nieuw schepje op mijn vork, wanneer ik de vorige doorgeslikt had. Zo deed ik meer dan een half uur over mijn maaltijd, iets wat voor mij zeer uitzonderlijk was.

De juiste motorolie
Met de tijd die ik nam voor mijn maaltijd ontstond ook de aandacht. De smaak, geur en structuur van het eten drong nu pas echt tot me door. Het veganistische – of noem het plantaardige – eten, waarbij om diervriendelijke motieven wordt afgezien van zuivelproducten, ervaarde ik als puur en gezond. Alsof mijn lichaam de juiste motorolie gevonden had. Ik besefte dat een lekkere maaltijd helemaal geen vlees, vis, kaas, boter of room nodig heeft om een smaakexplosie te veroorzaken.

Plantaardige levensstijl
Binnen het Boeddhisme is eerbied voor alles wat leeft belangrijk. Sommigen besluiten daarmee om vlees te skippen uit hun eetpatroon. Anderen kiezen voor biologische of duurzame en diervriendelijke producten, en het meest consequent is natuurlijk om te kiezen voor een plantaardige levensstijl.
Vegetarisch eten is een stap in de goede richting. Als we allemaal een dag geen vlees zouden eten, zou dat hetzelfde effect hebben als het weghalen van een miljoen auto’s. Maar wanneer je vlees vervangt door veel boter, kaas en room, houd je de zuivelindustrie in stand, en daarmee ook de vleesindustrie, want die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veganistisch eten levert een bijdrage aan een schonere wereld.

Hip
Plantaardig eten is hip. In steden als Londen en New York bestel je op iedere straathoek een ‘vegan’ maaltijd. Supermarkten liggen vol met sojaproducten in alle soorten en maten. In populaire koffiecorners drink je een soja latte met een veganistische muffin. Helaas is Nederland wat traag in deze ontwikkeling. Vooral in restaurants blijft het moeilijk om een geschikt gerecht te eten. Dat maakt de keuze om volledig plantaardig te eten lastig, maar niet onmogelijk.

Stap in de goede richting
 Vanaf het moment waarop ik besloot om mijn eetpatroon om te gooien, is er flink wat veranderd. Thuis kook ik alleen nog maar veganistisch. Wanneer ik in de stad of bij vrienden eet, kies ik voor vegetarisch. Het kan nog veel beter, bewuster en consequenter, maar het is een begin voor iemand die van ver gekomen is. De lol in het eten van dierlijke producten wordt met de dag kleiner. Ik weet dat ik in de toekomst een volledige overstap ga maken, maar het kost me wat tijd.
Veganistische maaltijden zijn lekker, verrassend en zelden zwaar op de maag. Ik geniet van gegrilde groenten, noten, salades en curry’s. Daarnaast wordt het leven een stukje makkelijker wanneer je geen eindeloze keuze hebt in het voedsel dat je eet. De kick is vele malen groter wanneer ik een lekkere maaltijd maak, met plantaardige en pure ingrediënten, dan wanneer ik alles opleuk met kaas en boter.

Concluderend kan ik zeggen dat ik blij ben dat ik met aandacht heb leren eten. Het heeft mijn leven verrijkt en misschien zelfs makkelijker gemaakt.
Ter afsluiting volgt hier de eerste van de vijf aandachtsoefeningen die ik tijdens een retraite van Thich Nhat Hanh leerde. Deze aandachtsoefeningen staan voor de boeddhistische visie op spiritualiteit en ethiek. ‘Eerbied voor het leven’ kan je misschien gebruiken als richtlijn voor een plantaardige levensstijl.

Eerbied voor het leven
Bewust van het lijden veroorzaakt door de vernietiging van leven, beloof ik van ganser harte om mijn begrip van interzijn en mededogen te ontwikkelen en het leven van mensen, dieren, planten en mineralen te leren beschermen. Ik heb het oprechte voornemen om niet te doden, niet toe te laten dat anderen doden en geen enkele daad van geweld, in de wereld, in mijn gedachten of in mijn manier van leven, goed te praten. Wetend dat verkeerd handelen voortkomt uit woede, angst, hebzucht en onverdraagzaamheid,die op hun beurt ontstaan door dualistisch en discriminerend denken, neem ik mij voor open te zijn, niet te discrimineren en niet gehecht te zijn aan opvattingen, om zodoende geweld, fanatisme en dogmatisch denken in mijzelf en in de wereld te transformeren.