dossier_vrouwen

Dossier Vrouwen en boeddhisme

8 maart is het Internationale Vrouwendag. Hoewel het boeddhisme niet vrij is van ongelijkheid tussen de seksen, zijn er gelukkig ook tal van vrouwen die hun mannetje staan. Bekijk hier films en artikelen over vrouwen en boeddhisme.

Op 21 juni zond de BOS Tzu Chi. Compassie in actie uit. Deze film gaat over Taiwans grootste NGO, opgericht door boeddhistisch non Cheng Yen. Hoewel het boeddhisme niet vrij is van ongelijkheid tussen de seksen, zijn er gelukkig ook tal van vrouwen die hun mannetje staan. Bekijk hier alle films en artikelen van de BOS over vrouwen en boeddhisme.

Artikelen

Morrelen aan het mannenbastion. Sterke vrouwen en religie
Oprichtster van Taiwans grootste NGO, Cheng Yen, is een prominente non in een patriarchale religie: goed bezig! Ook binnen het christendom zijn er vrouwen die strijden tegen discriminatie. Loes sprak met twee van hen, waaronder het eerste vrouwelijk gemeenteraadslid binnen de SGP. Lees verder

Het zoekend vrouwvolk
In Nederland wordt het spirituele landschap gedomineerd door vrouwen. Als actief lid van deze club buigt Geertje zich over de vraag: hoe zit dat met vrouwen en religie? Lees verder

Documentaires

Tzu Chi. Compassie in actie
Wat begon als een initiatief van een boeddhistische non en een groepje huisvrouwen, is uitgegroeid tot Taiwans grootste NGO: Tzu Chi. Het brein achter deze geoliede machine is de 77-jarige Cheng Yen.
Lees meer, of kijk meteen:

Tzu Chi. Compassie in actie

Joan Halifax. A sense of urgency
Als geestelijk verzorger stond zenleraar Joan Halifax veel mensen bij op hun sterfbed, maar ook criminelen in zwaarbewaakte gevangenissen. Ze is de zeventig gepasseerd en nog steeds voortdurend onderweg. In dit portret reizen we met haar mee en zien we hoe meditatie en activisme in elkaar overvloeien. Lees meer, of kijk meteen:

Joan Halifax. A sense of urgency

Lama Tsultrim. Feeding your demons
De Amerikaanse lerares Lama Tsultrim Allione behoort tot een van de pioniers die het Tibetaans boeddhisme naar het Westen heeft gebracht. Regisseur Jaap Verhoeven volgt haar in Colorado, waar ze haar lessen geeft. Lees meer, of kijk meteen:

Lama Tsultrim. Feeding your demons

Khandro. Vrouwelijke Tibetaanse meester
Met haar perfecte Engels, strengheid en gevoel voor humor bracht Jetsun Khandro Rinpoche het Tibetaans boeddhisme naar het westen. Ze ‘predikt’ de belichaming en de toepassing ervan in het dagelijkse leven. Iets waarvan zij zelf het lichtende voorbeeld is. Lees meer, of kijk meteen:

Khandro

Martine Batchelor. Be your own Teacher
Op haar 22e vertrok ze voor een maand naar Azië, vol anarchistische idealen. Veertig jaar later is Martine Batchelor een markant boeddhistisch leraar. Wat is er gebeurd? Lees meer, of kijk meteen:

Martine Batchelor

Irène Kaigetsu Kyojo Bakker. In de geest van zen
Hoe een sterke vrouw zich van een gelukkige moeder ontwikkelt tot zenleraar, en boeddhistische inzichten omzet in maatschappelijk engagement. Lees meer, of kijk meteen:

In de geest van Zen