encyclopedie-der-tinder-emoties-960c

Encyclopedie der Tinder Emoties

Wijs worden uit de wirwar van gevoelens die een mens zoal kan ervaren tijdens het tinderen? Of gewoon even checken of jij niet de enige bent die totaal gefrustreerd raakt van internetdaten? Check onze Encyclopedie der Tinder Emoties.

Encyclopedie der Tinder Emoties - Veegvinger
Is Tinder de meest toegankelijke manier om snel aan een date te komen? Wat mij betreft is het een urban myth. Of het geldt gewoon niet voor mij. Ik moet namelijk KEIHARD WERKEN voordat ik tussen de mannen met ontbloot bovenlijf, mannen met zonnebril, mannen met kind op de foto, kiekjes van mannen die met dolfijnen zwemmen en random plaatjes van handboeien, een foto tegenkom waar ik warm van word.

Ik schat dat ik ongeveer 1 op de 200 profielen die langskomen een like geef. Laten we zeggen dat pak ‘m beet één op de vier likes een match oplevert. Dat betekent dus dat ik 800 profielen moet wegswipen voor één match. Vind je het gek dat ik daar een beetje een spreekwoordelijke veegvinger (lees: mentale rsi) van krijg?

Encyclopedie der Tinder Emoties - Tindertekort
Ik sprak laatst met iemand die ik voor het gemak maar even mijn ‘tindercoach’ noem. Een man die zelf veel heeft getinderd (en die ik, oh ironie, ken via Tinder) en mij af en toe van advies voorziet wanneer ik mixed signals ontvang van een tindercontact. (hij weet namelijk hoe mannen denken, zegt hij.) Hij adviseerde mij om elke avond 10 minuutjes te gaan tinderen en dan met verschillende matches gesprekjes aan te gaan, om dan na pak ‘m beet een week ofzo te kijken met wie het gesprek het leukst is en daar dan een date mee in te plannen. Ik weet niet op welke planeet hij leeft, maar op die van mij is er geen sprake van dat soort keuzemogelijkheden. (zie tekst bij Veegvinger)

Encyclopedie der Tinder Emoties - analfabetisme-allergie
God – of wie dan ook – heeft ons behept met de mogelijkheid om met letters woorden te vormen en met woorden zinnen te maken. Ideale manier van communiceren, vind ik. Het is mij een raadsel waarom sommige kerels er dan toch voor kiezen om de conversatie te openen met animated gifjes. Ik verwacht natuurlijk veel te veel van de mensheid, maar toch. Verzin een grapje, het hoeft niet eens écht grappig te zijn. Of stel een vraag, ook al is de vraag volkomen onorigineel. Het maakt niet uit. Elke vorm van bewijsmateriaal dat je kunt lezen en schrijven volstaat.

Voordat je verder leest..

...willen we je graag wijzen op de mogelijkheid om donateur te worden van Bodhi. Boeddhisme hoort niet achter een betaalmuur, vinden wij. Maar we hebben wel jouw steun nodig om dit soort content te maken, en daarmee het boeddhisme levend te houden in de media. Wil jij hieraan bijdragen?

Ja, ik word donateur!
Ik lees eerst verder

Encyclopedie der Tinder Emoties - PTTS
Dan heb je eindelijk na 800 keer swipen weer eens een match. En dan heb je ook nog eens net een lekker bakkie koffie gezet alvorens een chat met de heer in kwestie te gaan beginnen. Heeft meneer de match alweer opgeheven! Noem me ouderwets, maar is er dan helemaal niets meer heilig?

Encyclopedie der Tinder Emoties - Anoniem Affront
Okee, sure, we zijn allemaal mensen met bagage, en we zijn allemaal superbang om gekwetst te worden en het liefst zouden we een verzekering afsluiten tegen al dat potentiële leed. (ik wel tenminste). Sommige mannen hebben de schrik blijkbaar zo goed te pakken, dat ze volgens mij diep van binnen helemaal geen date wíllen en daarom elke potentieel geïnteresseerde vrouw bij voorbaat al afschrikken.

Een levensechte passage uit een profieltekst ter illustratie van wat ik bedoel:

“Ik heb kinderen en die krijg je het eerste jaar niet te zien. Hun geweldige moeder en ik hebben onze zaakjes goed voor elkaar, en dat ga jij niet voor ons verpesten.”

Encyclopedie der Tinder Emoties - Virtuele Verlegenheid

Veel mensen vinden dat je altijd eerst met een potentiële date moet bellen voordat je in het echt met elkaar afspreekt. Zo’n telefoontje kan je een hoop eerste-date-ellende besparen namelijk. Misschien kom je er immers aan de telefoon al achter dat meneer een sociopaat is, alleen maar over zichzelf praat, of nog bij zijn ouders woont. Maar ja. Ik ben dus zo iemand die super awkward kan worden van een telefoongesprek met een volmaakte vreemde. Zo awkward dat de man in kwestie waarschijnlijk van míj denkt dat ik een sociopaat ben. Of iets anders wat beschreven staat in de DSM IV. Dus sorry guys. Geen gebel voor mij. Ik kijk je liever in je ogen terwijl ik me super opgelaten voel en van de spanning geen fatsoenlijk woord kan uitbrengen.

Encyclopedie der Tinder Emoties - Blinde bibbers

Als er een middeltje zou bestaan tegen de gevoelens die je als mens hebt vooraf aan een internetdate, dan zou het constant zijn uitverkocht.

Tweet

Als er een middeltje zou bestaan tegen de gevoelens die je als mens hebt vooraf aan een internetdate, dan zou het constant zijn uitverkocht. Tenminste, als iedereen die aan internetdaten doet zich zo voelt als ik bij een eerste date. In het normale dagelijkse leven ben ik helemaal niet verlegen (Ok, niet of nauwelijks), ook niet als ik zomaar spontaan een leuke man ontmoet, op een feestje ofzo. Maar zo’n blind date verandert mij ter plekke in een 15-jarige maagd die alleen maar ervaring heeft met het zoenen van haar bovenarm.

Eigenlijk denk ik dat de psyche van de mens totaal niet is gebouwd op dit type sociale situaties. Want kijk maar, je hebt alleen maar een beetje zitten chatten met elkaar ins Blaue hinein, je hebt je wat blind zitten staren op een paar foto’s die waarschijnlijk in 2011 genomen zijn en the next thing you know zit je met elkaar op een terras cappuccino te drinken en stiekem te kijken ‘of je het hier op zou kunnen’. Je wordt in feite gewoon in elkaars leven gekatapulteerd. Plop. Hoi. Goh, wie ben jij dan? Misschien is het wel gewoon gezond dat ik er de bibbers van krijg.

Encyclopedie der Tinder Emoties - Stiefoudersyndroom
Misschien bestaat er zoiets als een stiefmoedervibe, waar ik door stom toeval nog nooit van heb gehoord, maar die ik zonder dat ik het weet blijk te hebben. Het lijkt me niet waarschijnlijk, maar je weet het niet. Mag ik desalniettemin eerst even bijkomen van onze eerste date voordat ik ja of nee zeg tegen het stiefmoederschap? Of ben ik nu heel onredelijk?

Encyclopedie der Tinder Emoties - Mixed Message misere
Elke man die ik spreek over liefde, daten en relaties zegt ongeveer hetzelfde: als een man iets wil dan handelt hij. (Of hij is een watje) “There are no mixed messages”, zegt het personage Berger in deze scène van Sex and the City. Nou is SatC niet per sé mijn belangrijkste bron van kennis over de liefde, maar ik denk dat Berger (of de schrijfster van dit script) gelijk heeft. Dus mensen: wees vooral niet bang om je date te kwetsen als je ‘niet op die manier’ in hem of haar geïnteresseerd bent. En maak ook van jouw hart geen moordkuil en vraag je date gewoon recht op de man (of vrouw) af wat hij wil, wanneer er sprake is van ‘mixed messages’. Instant verlichting gegarandeerd!

Encyclopedie der Tinder Emoties - Mixed Message Misère
Ja, ook dit is uit het leven gegrepen. Ik had onze eerste date al geïnitieerd, die leuk was. En door een gekke samenloop van omstandigheden ontstond het idee voor een tweede date heel toevallig ook in mijn brein. Dus hij komt gezellig bij mij thuis, rond een uur of 11:30. We eten samen lunch, paprika met geitenkaas uit de oven, die ik met aandacht heb bereid. We drinken thee in de tuin, we maken een ritje naar de Veluwe, waar we een rondje wandelen en vervolgens eten we nog wat in mijn favoriete eetcafé. Okee, ik geef het toe, ik was aan het einde van die date best wel gesloopt (best intensief, de hele dag doorbrengen met een vreemde) en nadat ik hem op de bus had gezet had ik daardoor wel een beetje mijn twijfels of wij nou zo die match made in heaven waren. Maar goed, ik dacht nog in termen van ‘hoe kun je weten of het wat kan worden na twee dates, temidden van de blinde bibbers?

Nou ja, ik liet het gewoon open en liet het initiatief dit keer bij hem. En dus gebeurde er niks. Het is dat ik zelf na twee weken nog een sms’je heb gestuurd (deels om te checken of hij niet echt dood was) waardoor ik erachter kwam dat hij dezelfde twijfels had. Maar anders had ik hoogstwaarschijnlijk nooit meer iets van hem vernomen. Sjeeesss, ik zal nog eens paprika’s met geitenkaas uit de oven maken voor een vent.

Encyclopedie der Tinder Emoties - Statistiekenstress
Laatst sprak ik op een verjaardagsborrel een enorm leuke vrouw – we noemen haar Sara – die ook bezig is met Tinder. Ze vertelde dat ze via Tinder aan het daten is met een écht leuke man, laten we hem Jan noemen. Voor Sara vrij bijzonder, want zoveel écht leuke hoger opgeleide mannen komt ze niet op Tinder tegen.

Nee, dan Jan. Na een relatie van 20 jaar is hij weer vrijgezel, besluit op Tinder te gaan en binnen no time wordt hij overspoeld door matches met écht leuke vrouwen. Meneer is dus twee decennia out of the game geweest en weet niet wat hem overkomt qua marktwaarde. Blijkbaar is een man van rond de veertig mét kinderen uit een vorige relatie volgens deze casus tegen alle vrouwelijke intuïtie in tóch veel hotter dan een 38-jarige vrouw zónder kinderen uit een vorige relatie. F**k die statistieken!

Encyclopedie der Tinder Emoties - Olifantenhuidcomplex Het besef dat daten niet meer is wat het geweest is.
Niet dat ik ook maar enig idee heb hoe het was om single te zijn in de jaren vijftig, zestig, zeventig, tachtig, of zelfs negentig. Maar toch. Daten is niet meer wat het geweest is volgens mij. Zelfs daten met mensen die de goeie ouwe jaren negentig nog bewust hebben meegemaakt, het pre-internettijdperk, waarin we het lef moesten zien op te brengen om iemands telefoonnummer te “draaien” wanneer je behoefte had aan contact. Die tijden zijn voorbij, zo constateert ook Aziz Ansari, de Amerikaanse komiek die een boek schreef over “modern love”:

Contacten die je maakt via een app als Tinder voelen vluchtig en ‘weinig waard’, ook al heb je er voor jouw eigen gevoel al een aardige tijdsinvestering in zitten. Zo maak je het op Tinder mee dat je een week lang aan het chatten bent met meneer X, de conversatie ineens stilvalt, jij natuurlijk gewoon doorgaat met je leven, waarop je een maand later ineens beseft: goh, ik heb nooit meer iets gehoord van die gast. Waarop natuurlijk onmiddellijk de Wellicht-is-hij-onverwacht-overleden-waan in werking treedt. Maar omdat je die ondertussen ook wel doorziet doe je braaf wat iedereen doet die maar lang genoeg op Tinder zit: je stelt je verwachtingen bij en kweekt een olifantenhuid.

Was-ik-maar-niet-zo-Integeritis

De zelfhaat die je voelt wanneer je man B eerlijk vertelt dat je al aan het daten bent met een zekere man A en je man B dus even in de wacht zet. Waarna man A vervolgens nooit meer iets laat horen na die 9 uur durende tweede date, en man B in de tussentijd alweer aan het daten blijkt te zijn met een ontzettend leuke andere vrouw.

Okee, ik zal eerlijk zijn. Eigenlijk voelde ik helemaal geen zelfhaat toen dit moment zich voordeed. Ik moest er vooral heel hard om lachen, om het feit dat mijn Tinderleven ondertussen integraal gebruikt zou kunnen worden voor een nieuw seizoen van Sex and the City. Ik keek als het ware van buitenaf naar mezelf, als een personage en ervaarde een golf van compassie met mezelf. Niks mystieks of spiritueels, maar gewoon heel ordinair: ah gossie meissie, je treft het ook niet he?

Alle illustraties in deze Encyclopedie zijn tot stand gekomen met beeld uit het publieke domein, of verspreid onder een Creative Commons licentie. Bronnen:
Veegvinger – Dawn Hudson |  Tindertekort –  How can I recycle this | PTSS | Virtuele verlegenheid | Blinde bibbers – Rept0n1x | Stiefouder syndroom – Jeff Christiansen | Mixed message misère – Valfex | Statistiekenstress – unephotos