emile van zuylen

Oud-medewerker Boeddhistische Omroep Emil van Zuylen overleden

Op dinsdag 26 november 2019 is Emil van Zuylen (1974) vredig overleden, na een lange en moedige strijd tegen ziekte. Emil stond als filmmaker aan de wieg van Bodhi en werkte jarenlang voor de Boeddhistische Omroep.

the future we wantMet zijn werk als filmmaker en beeld -en geluidstechnicus heeft Emil een waardevolle bijdrage geleverd aan de boeddhistische media in Nederland. Emil was jarenlang verbonden aan de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS), tot aan de opheffing van de BOS, in december 2015. Met zijn achtergrond in video en audio, stond Emil van Zuylen samen met een groep jongeren, en onder leiding van Anne Kleisen, in 2007 aan de wieg van Bodhi. Oorspronkelijk was de website (toen nog Bodhitv) een platform voor jonge boeddhisten en de voorloper van het huidige Bodhi.

Vanaf ongeveer 2012 ging Emil ook werken voor de tv-programma’s van de BOS. Hij verzorgde de montage van een aantal BOS-documentaires. Daarnaast regisseerde hij een tweetal eigen films. In The Future We Want (2012), gaat hij met lokale filmmakers van over de hele wereld op pad, om gewone mensen en activisten te laten zien die vertellen over hun persoonlijke motivatie en de obstakels die ze tegenkomen. Zijn film Boeddha in de Linie (2014) is een portret van vier door het boeddhisme geïnspireerde kunstenaars, die zich twee weken terugtrekken in een fort aan de Lek. De film onderzoekt de vraag: Wat is de invloed van de omgeving op de mens en op de kunstenaar?

Naast zijn werk voor de media beoefende Emil van Zuylen binnen het Nichiren boeddhisme en was hij als landelijk jeugdleider verbonden aan de boeddhistische gemeenschap Soka Gakai International.

Emil is vredig overleden na een lange en moedige strijd tegen ziekte. De redactie van Bodhi wenst zijn nabestaanden veel sterkte met dit verlies.