Doneer
BFFE_Honeygiver-among-the-Dogs

Boeddhistisch Film Festival Europa 2018

Voor de 13e keer vindt op 28, 29 en 30 september het Boeddhistisch Film Festival Europa plaats, in Filmmuseum Eye Amsterdam. Het thema is Radical Presence, een term die verwijst naar het belang van het spirituele aspect van maatschappelijke verandering.

“Het is ontoereikend om je op te sluiten in spirituele centra en geld te verdienen aan mindfulness, terwijl de wereld in brand staat.”

angel kyodo williams
Foto: Bethanie Hines

Deze uitspraak is afkomstig van angel Kyodo Williams, de keynote speaker van het festival. Williams is niet alleen zen-priester en sociaal visionair, maar ook de tweede zwarte vrouw die ooit als een leraar in de Japanse zen-lijn werd geautoriseerd. Het thema ontleent het BFFE dan ook aan haar idee van “Your liberation is bound up with mine“, waarin zij de noodzaak onderstreept om progressieve idealen en sociale bewegingen nieuw leven in te blazen met een spirituele en ethische basis.

Is het mogelijk om een wijze, vriendelijke en menselijke samenleving te creëren, in het licht van de huidige politieke en sociale onrust? Gaan we door met dit sterk geïndividualiseerde model waarin we allemaal consumenten zijn? Of treden we op als participerende burgers?

Dit zijn de vraagstukken die het BFFE via de diversiteit van films wil aankaarten. Of het nu gaat om de de-mystificatie van Tibet door de opkomst van authentieke Tibetaanse filmmakers, of door Chinese filmmakers, zoals de moedige regisseur Tian Tsering, die vastberaden is een stem te geven aan de onderdrukten in Tibet in zijn prachtige film Barley Fields on the Other Side of the Mountain.

Vrouwelijke regisseurs zijn sterk vertegenwoordigd dit jaar. De openingsfilm The Departure van Lana Wilson gaat over een Japanse Rinzai Zen priester, bekend om zijn werk in preventie van zelfmoord. En de Bhutanese Dechen Roder verrast met Honeygiver among the dogs, een feministische twist op ‘film noir’ met verlichte vrouwelijke goden die vechten tegen sociale onderdrukking.

Zen for Nothing laat zien hoe mensen zich van hun consumentengedrag proberen te bevrijden en hoe dit op wrede wijze botst met de oplossing die new age gurus verkopen.

En in The Venerable W. van de vermaarde regisseur Barbet Schroeder (o.a. Barfly) zien we het alledaagse racisme in Burma, waar een boeddhistische monnik jarenlang dodelijke rellen uitlokte, aanzettend tot genocide.


Bekijk de BFFE website voor meer informatie over het programma.