Doneer
koersbodhitv

Bodhitv wijzigt koers in 2015

Het zal de trouwe bezoeker niet ontgaan zijn: sinds januari dit jaar is het wel heel sereen en stil op Bodhitv. Wat is er aan de hand? Zijn ze op de redactie in retraite of zo? Tijd voor tekst en uitleg.

Zo sereen als de sfeer nu lijkt te zijn op de site, zo hectisch was het de afgelopen maand op de Bodhitv-redactie, ten kantore van de Boeddhistische Omroep (BOS). Bodhitv wordt gerund door medewerkers van de BOS, die als zelfstandige omroep in 2015 haar laatste jaar in is gegaan. Tot december 2014 bestond de redactie van Bodhitv uit een grote groep jonge boeddhisten, die artikelen schreven en video’s maakten over ‘hun leven als boeddhist’. Nu de BOS haar laatste jaar ingaat als publieke omroep en het met een aanzienlijk kleiner budget moet doen, kan de bestaande redactionele formule niet langer worden voortgezet.

Toch wil de BOS het platform wel in de lucht blijven houden. Gelukkig! Maar hoe? Over die vraag heeft de redactie zich tijdens de afgelopen weken gebogen. Bodhitv wordt niet alleen bezocht door jonge boeddhisten, maar door geïnteresseerden van alle leeftijden. De site is door de jaren heen uitgegroeid tot een plek waar het boeddhisme op een begrijpelijke manier wordt belicht. Hiermee bereikt en bedient de BOS een grote groep mensen die zich willen verdiepen in het boeddhisme. Om dat in ons laatste jaar als publieke omroep op te geven zou zonde zijn.

Met de resterende middelen zal Bodhitv in 2015 dan ook een platform bieden aan verdiepende content bij de tv-uitzendingen van de BOS. Denk aan ‘making of’ video’s met de regisseurs of hoofdpersonen van documentaires en interviews met boeddhistische leraren die uitleg geven bij bepaalde thema’s uit het boeddhisme. Daarnaast kun je de columns blijven lezen van Bodhitv’s vertrouwde redacteuren Geertje Couwenbergh, Anouk Kragtwijk en Annemarie Opmeer. Voormalig Bodhitv-webredacteur Loes Liemburg gaat interviews maken, net als Hanne Dijkstra (redacteur bij OBA-live) en René van der Stok, freelance journalist.

Bezoekers waarderen de site omdat er op een toegankelijke manier over boeddhisme wordt geschreven, zo denken wij hier op de redactie. En dat willen we blijven doen. In die zin was Bodhitv al sind het begin van haar bestaan een aanvulling op de documentaires van de BOS, die vaak meer voorkennis over boeddhisme vragen van de kijker. Met een kleine redactie van journalisten, voorheen redacteuren bij Bodhitv, blijven we deze functie dit jaar vervullen.

Vanaf half februari lees je hier de eerste columns, video’s en interviews ‘nieuwe stijl’.

Headerfoto: Wikimedia Commons