Doneer
fallen-flowers-thick-leaves-header-960

Documentaire over vrouwen in China: Fallen Flowers, Thick Leaves

Chinese vrouwen van verschillende leeftijden vertellen openhartig over hun seks- en liefdeslevens, schaamtegevoelens, taboes en de heersende, ouderwetse, seksuele moraal. Te zien op zondag 28 maart om 15:25 op NPO2.

Sinds het kapitalisme afgelopen decennia ruim baan krijgt in China, ondergaat het land niet alleen grote economische veranderingen maar ontketent dit ook een stille, maar onomkeerbare seksuele revolutie. Vrouwen in China worstelen met de verwachtingen die de maatschappij van hen heeft.

Bekijk Fallen Flowers, Thick Leaves op npo.nl >>

Fallen Flowers, Thick Leaves

Zo wordt Wen-wen (32), een succesvolle, mooie single vrouw, gezien als een problematische vrijgezel. Wanneer een vrouw boven haar 27e jaar nog geen man heeft gevonden, wordt zij letterlijk tot de groep ‘overblijfsels’ gerekend en krijgt dat label in de volksmond toebedeeld. Haar ouders schamen zich diep. Wat hebben zij verkeerd gedaan bij de opvoeding? Zo modern als Beijing oogt, zo ouderwets zijn de traditionele normen die voor vrouwen van alle leeftijden en uit alle klassen gelden.

Verschillende vrouwen vertellen openhartig over trouwen met een man van wie je niet houdt, over het grote zwijgen bij huiselijk geweld. En dat je de vuile was niet buiten hangt om ‘geaccepteerd’ te worden. Over voorzichtig feminisme in een cultuur van censuur en over de trend van vrouwen die besluiten boeddhist te worden uit liefdesverdriet. Wat zijn de invloeden van oude Chinese tradities, de Culturele Revolutie en de moderne economie op de sociale status van de Chinese, moderne vrouw?

‘Fallen flowers, thick leaves’ in de media

'Fallen flowers, thick leaves' in de media

Filmmaakster Laetitia Schoofs bezocht in Nieuw-Zeeland het Doc Edge festival 2017 en sprak in een radio-interview over haar film ‘Fallen flowers, thick leaves’ en het sociale stigma dat Chinese vrouwen die 27 en single zijn, omringt. Beluister het interview.


Fallen Flowers, Thick Leaves is een productie van de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV.
Regie: Laetitia Schoofs

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV:E: info@kro-ncrv.nl