Doneer
header_femen

Free the nipple-meditatie

De BOS-docu Inner Revolution gaat over de innerlijke transformatie die mensen doormaken. René van der Stok was benieuwd naar maatschappelijke revoluties anno 2015 en raakte onder de indruk van vrouwelijke actiebewegingen. Om hen een handje te helpen bedacht hij een wel heel bijzondere meditatie.

Onlangs ging er een serie naaktfoto’s viral van de Deense Emma Holten. Een paar jaar eerder waren er naaktfoto’s van Emma op pornosites terecht gekomen, buiten haar wil om. Mannen die haar identiteit hadden achterhaald bestookten haar met denigrerende mails (“weten je ouders dat je een slet bent?”) en dreigementen (“als je me niet meer naaktfoto’s stuurt, dan stuur ik de foto’s die ik al heb naar je baas”).

Toen ze de kleinering beu was besloot ze nóg meer naaktfoto’s van zichzelf op het internet te zetten. Maar ditmaal mét haar toestemming en zodanig dat de foto’s haar als mens en niet als object afbeeldden. Zo maakte ze een statement: “Dit is mijn lichaam, het mag gezien worden, met mijn toestemming.” Maar ook kon ze zich door deze actie bevrijden van de schaamte.

Aseksuele revolutie
De kar van de seksuele revolutie wordt op dit moment vooral getrokken door de vrouw, zo lijkt het. En vrouwen gooien daarbij vaak hun lichaam in de strijd. Naast de Deense vrouw is er de activistische organisatie Femen. (#sextremism) Met ontbloot bovenlichaam verschijnen de Femen vrouwen in de media, strijdend tegen alles dat riekt naar mannelijke oppressie.

Een ander voorbeeld in dezelfde sfeer is #freethenipple. Een actie-beweging die via Twitter een radicale poging doet tot het deseksualiseren van de vrouwelijke voorgevel. Free the Nipple is ontstaan als protest tegen sociale media als Facebook, die moeilijk deden over het uploaden van een foto van een vrouw die borstvoeding gaf. De tepel moest bevrijd worden! Toen een meisje uit IJsland openlijk vernederd werd door haar klasgenoten nadat ze in het kader van Free the Nipple een foto had geüpload, kreeg de campagne een extra boost. Sindsdien verschijnen er nog dagelijks ontboezemingen (hihi) op de Twitterfeed, die allemaal als doel hebben de ongemakkelijkheid rondom de vrouwelijke tepel te doen verdwijnen.

bron: http://femen.org/about

Het deseksualiseren van het vrouwenlichaam lijkt een vrouwenaangelegenheid. Maar de oplettende man weet: niets is minder waar! Mannen kunnen in mijn ogen ook veel baat bij hebben bij deze seksuele –of eigenlijk aseksuele- revolutie. Als jij bij het zien van bovenstaande foto van Femen denkt: “alleen maar beter toch, dat vrouwen uit zichzelf hun tieten laten zien”, weet dan dat er ook voor jou nog veel te winnen valt!

Kijk eens naar de volgende advertentie:

Bron: https://www.flickr.com/photos/newyork/5795696089

 

 

Dit is een advertentie voor kleding, met aanlokkelijke jonge meisjes. Je zou het er warm van krijgen. Er is alleen wel één probleem. We kijken hier niet naar meisjes. We kijken naar een plaatje van meisjes. We worden niet opgegeild door échte meisjes, maar door een foto.

Halfbakken opluchting
Wat maakt dat uit? Nou, iedere man die voor zijn behoeften wel eens afhankelijk is geweest van plaatjes weet dat deze ongeschikt zijn in het bieden van bestendige bevrediging. We kennen allemaal de kortstondige mix van halfbakken opluchting en frustratie die je voelt na een intiem moment met een pikante foto.

Bovendien worden dit soort plaatjes doorgaans niet gemaakt en verspreid door de meisjes zelf (‘kom, neem ons!’), maar door grote bedrijven. Die bedrijven willen helemaal geen seks met jou. Die bedrijven willen dat jij op hun merk geilt. En hoe meer mensen er op een merk geilen, hoe meer macht het bedrijf krijgt, en hoe meer producten zij verkopen.

De plaatjes zijn bovendien niet heel realistisch. Het grootste deel van jouw vrouwelijke soortgenoten ziet er helemaal niet uit als in de advertenties. Kijk maar eens om je heen: meisjes en vrouwen zijn er in allerlei soorten en maten! Daar komt nog bij dat degenen die er wél uitzien als in de advertenties echt niet allemaal zo wellustig zijn als je op basis van het plaatje zou verwachten. Je wordt dus eigenlijk gewoon belazerd.

Met een advertentie als deze wordt geprobeerd om je verlangen naar seks op te wekken. Wat je ervoor krijgt is geen vrouw, maar een illusie en de mogelijkheid om je seksuele verlangens om te zetten in het kopen van een product. Iedereen die dit weleens gedaan heeft weet dat dingen kopen ook niet veel meer oplevert dan een kortstondige mix van halfbakken opluchting en frustratie.

De enige die er beter van wordt, zou je denken, is degene die het bedrijf runt. Dat bedrijf verdient namelijk geld aan deze transactie. En geld verdienen is fijn, zou je zeggen. Maar iedereen die wel eens geld heeft verdiend weet dat ook geld verdienen doorgaans niet veel meer oplevert dan –je raadt het al- een kortstondige mix van halfbakken opluchting en frustratie.

Er wordt dus eigenlijk helemaal niemand écht beter van dit vreemde gebruik van het vrouwenlichaam en van de mannelijke oerdriften.

Neutrale borstzaken
De revolutionaire vrouwen weten dit, en proberen er iets aan te veranderen. Zij zetten zich vanaf de vrouwelijke kant in voor het normaliseren van het vrouwenlichaam. Zij willen niet meer dat hun lichaam gebruikt wordt voor commerciële of seksuele doeleinden. Het naakte lichaam van de vrouwen van Femen in de media en de tepels op Twitter zijn dus eigenlijk een hele dikke middelvinger. En niet naar mannen, maar naar het systeem.

Mannen maken net zo goed deel uit van dit systeem, en degenen die dat willen zullen hun eigen manier moeten vinden om zich hieruit te bevrijden. (“seek your own salvation”, aldus de Boeddha).
Om de seksuele revolutie van de mannelijke geest te bevorderen heb ik daarom iets bedacht. Het heet de #freethenipple-meditatie. Het is een actieve meditatie, en je kunt hem iedere dag tussendoor even doen. Een aanrader voor iedere seksueel gefrustreerde vrijheidszoeker!

Het gaat zo: ga naar de twitterfeed van Free the Nipple en scroll door de plaatjes van vrouwen met ontblote borsten. Reflecteer hierbij op de diepe aseksuele waarheid van de vrouwelijke voorgevel. De borst, een (vaak nogal blubberig) melkproducerend aanhangsel. Borsten nemen verschillende vormen aan. Groot, klein, plat, dik. Vaak hangerig, ook. Borsten zijn er niet voor mannen om zich aan te verlekkeren of aan te vergrijpen. Ze zijn er wel voor baby’s die voeding nodig hebben. Het zijn twee hompen (of hompjes) menselijk weefsel. Als man heb je ook borsten en tepels. Jij kunt met ontbloot bovenlijf lopen, maar vrouwen kunnen dat niet. Borst, borst borst borst borst het is ook echt een heel neutraal woord eigenlijk.

Reflecteer iedere dag even op neutrale borstzaken (en verzin er zelf meer!) terwijl je naar de borstpartijen kijkt. Door extreem veel blote borsten te zien, in combinatie met diepe reflectie op hun niet-seksuele aard, zal je op den duur minder hitsig worden van plaatjes van vrouwen. Je zult sterker in je schoenen staan en leren inzien hoe futiel het is je op te geilen aan suggestief bedekte tepels van vrouwen. Langzaam maar zeker zal jij je seksuele vrijheid terugwinnen, en je vaandacht weer kunnen richten op échte vrouwen, in plaats van op ideaalbeelden. Je zult niet langer hulpeloos je tweede chakra achterna lopen, maar je zult je met behulp van de aseksuele waarheid bevrijden uit het juk van de plaatjes. Vrijheid is mogelijk, voor iedereen. Leve de revolutie!

In de docu Inner Revolution vertelt dharmaleraar Frank Uyttebroeck over zijn persoonlijke revolutie en zie je hoe hij verschillende mensen begeleidt die door pijnlijke transities gaan.