Doneer
000-35mm_movie_negative-1

IDFA 2013: tien films die je niet mag missen.

IDFA, het grootste internationale documentaire festival, begint weer vanaf woensdag 20 november. Bodhitv dook in het programma en selecteerde tien films die je niet mag missen, met voor ieder wat wils: van de technologische revolutie in Bhutan, een homoseksuele jongen in San Francisco, tot het gevaar van chemicaliën in ons eten.

?Monk with a Camera 90′
Nicholas Vreeland is zoon van een diplomaat en kleinzoon van de hoofdredacteur van Vogue. Hij groeit op in een bevoorrechte wereld en ontwikkelt zich tot een vooraanstaand fotograaf. Toch laat hij alles achter en vertrekt naar Azië om in te treden in een boeddhistisch klooster. Daar zet hij zijn fotografie in voor behoud van de boeddhistische traditie. Hij wordt zelfs als eerste westerling door de Dalai Lama aangewezen als Abt van een boeddhistisch klooster. Door de lens van Nicholas krijgen we een intrigerende blik in het Tibetaanse dagelijks leven.

American Vagabond ?85′
De Amerikaanse James is 18 jaar oud en net uit huis gezet omdat hij homo is. Samen met zijn vriend Tyler vertrekt hij naar San Francisco, ‘the gayest city in the world’, maar eenmaal aangekomen blijkt de stad hard en belanden de jongens op straat. De documentaire volgt de jongens terwijl zij samen hun weg proberen te vinden en brengt tegelijkertijd de worstelingen van de familie van James in kaart, die ondanks hun conservatieve overtuigingen nog steeds van hun zoon houden.  

?Happiness 75′
Het dorpje van Peyangki, een achtjarige boeddhistische monnik in Bhutan, wordt eindelijk aangesloten op het televisienetwerk. De monniken in het klooster zijn ervan overtuigd dat de televisie gelukzaligheid zal brengen. Peyangki onderneemt samen met zijn oom een reis van drie dagen om in de hoofdstad een televisie te kopen. Mooie natuurbeelden en een interessante kijk op de culturele ontwikkelingen van Bhutan maken deze documentaire een echte aanrader!

Happiness

Farewell to Hollywood 123′
De 17-jarige Regina lijdt aan kanker. Terwijl filmmaker Henry Corra haar strijd tegen de ziekte filmt, komt Regina steeds vaker in conflict met haar ouders. Ondertussen ontwikkelt Harry een steeds diepere band met haar. Wanneer Regina na haar achttiende verjaardag haar eigen beslissingen mag nemen, breekt de hel thuis los. Deze film vertelt niet alleen Regina’s verhaal, maar onderzoekt ook de vraag: hoe dicht mag een filmmaker bij zijn onderwerp komen?

The Ghosts in our Machine 92’
De ‘machine’ in dit verhaal staat voor de technologie waarmee wij onze dieren uitbuiten en onszelf materieel verrijken. De aangrijpende beelden van fotografe Jo-Anne McArthur laten het lijden zien van specifieke individuele dieren in de moderne machine. Daarnaast bezoekt McArthur ook de Farm Sanctuary, een opvangplek voor dieren die uit de ‘machine’ zijn gered. Dat toont een schril contrast, tussen het bijna onvoorstelbare lijden ‘in’ de machine en de vrede erbuiten. Zal het onze ogen openen voor het lijden van dieren ten gunste van productie, materialisme en technologie?

Alphabet 107’
Zijn er alternatieven voor de sleur van het conventionele onderwijs, waar wij onze kinderen dagelijks in plaatsen? De regisseur van deze film denkt van wel en laat ze ook zien. Interviews met experts en ervaringsdeskundigen worden afgewisseld met beelden van kinderen die vrij in de natuur spelen. In een tijd van groeiende interesse in alternatief onderwijs, biedt deze documentaire een gepassioneerd pleidooi tegen resultaatgericht onderwijs.

The Human Experiment 90’
Het gevaar van de chemicaliën waar wij dagelijks mee in aanraking komen wordt sterk onderschat en vormt een groot gevaar voor onze gezondheid, zo betoogt filmmaker Dana Nachman. De film volgt wetenschappers en activisten in hun strijd om fabrikanten ervan te overtuigen geen giftige stoffen aan hun producten meer toe te voegen. Gelukkig komt er ook een duurzame tegenbeweging op gang, maar is het al te laat?

InRealLife 86’ 
Mobieltjes, apps, laptops, tablets en wifi. Geweldige uitvindingen, maar wat doen ze met het nog groeiende brein van tieners? RealLife schetst een beangstigend beeld van tieners die het werkelijke contact met de wereld kwijt zijn. In plaats daarvan leven zij in een virtuele, commerciële wereld van uiterlijk vertoon. Mogen we lijdzaam toekijken of wordt het tijd voor actie? Vraagt filmmaker Beeban Kidron zich af.

Pussy Versus Putin 60′
Pussy Riot is een feministische punkband die wil strijden tegen Poetin en het oneerlijke Russische regime. Het Russisch filmcollectief Gogol’s Wives volgde de vrouwen. Beelden uit de politiecel worden afgewisseld met de registratie van bijeenkomsten en optredens, waaronder het gewraakte optreden in de kathedraal op het Rode Plein. Zonder er verder over te oordelen, hebben de filmmakers de beelden zo gemonteerd dat de kijker wordt uitgenodigd zijn/haar eigen mening te vormen. Mooie documentaire die de politieke en culturele spanningen in Rusland krachtig neerzet.

The Silence of the Flies ?92′
Een uitzichtloze toekomst in het Venezolaanse Andesgebergte drijft veel jongeren in de dorpen tot zelfmoord. Terwijl op het scherm adembenemende beelden van de omgeving getoond worden, vertellen twee moeders in de voice-over hoe hun dochters van vijftien tot suïcide werden gedreven. Een krachtige film die op een subtiele manier de beladen sfeer van wanhoop en uitzichtloosheid in deze gemeenschappen vastlegt.

Kaarten voor de films kan je bestellen op de website van IDFA 2013. Hier vind je ook het volledige programma met een overzicht van alle films die dit jaar te zien zijn. Veel plezier!