Doneer
noah-levine5-960×370

Is Boeddha punk?

Drugs, jeugddetentie, punk, monster movies en een bizarre tv show. Verschijnselen die je niet direct associeert met boeddhisme. Behalve bij deze lichting boeddhisten!

Zondag 7 september zendt de BOS een documentaire uit over meditatieleraar Noah Levine. Met zijn lichaam vol tatoeages is hij geen alledaagse verschijning in de boeddhistische wereld.

Drugs, jeugddetentie, punk, monster movies en een bizarre tv show. Verschijnselen die je niet direct associeert met boeddhisme. Toch zijn deze ingrediënten voor een bepaalde lichting boeddhisten een vruchtbare voedingsbodem voor een leven in het teken van de Dharma. Stuart Davis, muzikant, schrijver en hoofdrolspeler in zijn eigen one man show op Youtube, schrijver en punker Brad Warner, en de man met de tatoeages, Noah Levine, voormalig punker en jeugddelinquent, behoren allen tot die lichting. Het zijn mannen van rond de 40, die een verfrissende wind laten waaien door de westerse boeddhistische wereld. Je kunt ze je, als je naar hun verleden kijkt, moeilijk voorstellen in diepe meditatie. Zó anders zijn ze dan het beeld dat we hebben van de gemiddelde boeddhist.

brad warnerOnvrede met het l i jden
Anders zijn ze ja, maar daarom niet minder toegewijd. Inmiddels is Brad Warner (foto links) volwaardig zenpriester en Noah Levine (foto boven) een bekende meditatieleraar in Noord Amerika. Stuart Davis (foto onder) trekt duizenden bezoekers op Youtube met zijn Stuart Davis Show, waarin hij laat zien dat boeddhisme uitstekend samengaat met zaken waar jongeren van houden: muziek, zelfgemaakte video’s en humor. Wat trekt deze kleurrijke figuren aan in het boeddhisme? ‘Punk en boeddhisme zijn allebei gebaseerd op hetzelfde gevoel, namelijk onvrede met het lijden in de wereld.’ Zegt NoahLevine. Brad Warner gaat verder. Toen hij zich realiseerde dat de anarchistische beweging waar hij onderdeel van was, de eigen uitgangspunten niet tot het uiterste doorvoerde, kwam hij uit bij het boeddhisme. Anarchisme gaat ervan uit dat alle waarden kritisch bekeken moetenworden. Er is in de punk echter vaak geen ruimte om de eigen beweging kritisch te bekijken, volgens Warner. En daar gaat het boeddhisme de punkbeweging voorbij; het boeddhisme daagt je uit om alles, ook jezelf, ter discussie te stellen. Youtube-beroemdheid Stuart Davis groeideop in de lutherse kerk, maar verdiept zich vanaf zijn 24ste in de Soto zenschool. Nu hoopt hij filosoof en spiritueel schrijver Ken Wilber meer bekendheid te geven, in zijn woorden ‘een genie’.

Tegen de s t room in
Mooi aan de aanwezigheid van dergelijke figuren in het boeddhistische landschap is dat ze een publiek bereiken dat anders misschien niet zo snel met het boeddhisme in aanraking zou zijn gekomen. Zo geeft Noah Levine meditatieles in jeugdgevangenissen en schrijft Brad Warner op een website voor softporno, SuicideGirls.com. Ook het doel en de methode van Stuart Davis zijn vergelijkbaar. Hij gebruikt toegankelijke muziek als Trojaans paard om mystiek te injecteren in de mainstream cultuuruitingen zoals popmuziek en televisie. En voor degene op wie het boeddhisme dan nog te soft overkomt, heeft Noah Levine iets om over na te denken: ‘De Boeddha zei dat zijn pad tegen de stroom ingaat. Dat is punk.’

Meer informatie over de uitzending: www.boeddhistischeomroep.nl
Brad Warner: homepage.mac.com
SuicideGirls: suicidegirls.com
Stuart Davis: www.stuartdavis.com
De Stuart Davis Show: profile.myspace.com
Noah Levine: www.dharmapunx.com