Doneer
martine

Mind Candy #1: Stilletjes verlicht door meditatie

In de nieuwe rubriek Mind Candy selecteert Bodhitv de mooiste lange artikelen van het web en vat ze voor je samen. Verdiepende teksten, om lang op te kauwen. 

Deel 1: Stilletjes verlicht door meditatie, door Martine Batchelor

Op 11-jarige leeftijd is Martine Batchelor ervan overtuigd dat ze de wereld gaat redden.  Als gedreven idealist en anarchist begint ze aan haar jong volwassen leven, maar haar plek in de wereld kan ze nog niet vinden. Na een aantal jaren van tijdelijke banen en mislukte studies besluit ze haar spullen te pakken en naar Azië te vetrekken. In Zuid-Korea besluit Martine uiteindelijk om als non in te treden in een zenboeddhistisch klooster en de volgende 10 jaar van haar leven te wijden aan meditatie en zelfontdekking.

In een artikel dat vorig jaar op de website Aeon verscheen, beschrijft Martine het proces dat volgt op weg naar bewustwording en compassie. Zo vertelt ze over haar hoop op een plotselinge verlichting:

“I came to see that meditation was not about suddenly lighting up like a Christmas tree”

 en vervolgens de realiteit als deze verlichting een geleidelijk proces blijkt:

“I started to ask ‘What is this?’ for 10 hours a day. Rather than experience the ‘whizz bang’ of enlightenment, I simply found that a greater awareness and compassion were growing within me. This is why I ended up staying in Korea for 10 years.”

Als Martine na 10 jaar het klooster verlaat en terug naar Europa verhuist gaat ze op zoek naar de plaats van meditatiebeoefening binnen een meer seculiere en pluriforme samenleving. Ze ontdekt dat meditatie ook draagvlak buiten het boeddhisme vindt en verdiept zich in de therapeutische waarde van meditatie en mindfulness.

“At the heart of Buddhist meditation is the awareness that we have some problems, and that something can be done about them.”

Dat resulteert in een mooie bespiegeling op de betekenis van meditatie, bevraging en bewustzijn in de zoektocht naar ons diepste zelf.

Lees het artikel van Martine Batchelor bij Aeon Magazine (3500 woorden).

Bekijk ook het portret van Martine door Anne Kleisen, in de tweede aflevering van de vierdelige serie Vrouwen en Boeddhisme  van de BOS: