Doneer
Lotus-Sports-Club

Prijswinnende documentaire: Lotus Sports Club

Het verhaal van een meiden-voetbalteam dat een safe space vormt voor LHBTIQ+ jongeren op het platteland van Cambodja.

Bekijk de documentaire op NPO start ->

Een veilige ruimte

De 61-jarige Pa Vann is zelf transman. Vanuit die ervaring biedt hij samen met zijn partner Sophorn LHBTIQA+ tieners een veilige ruimte in zijn voetbalteam en in zijn huis. Ook Leak heeft in het huis van Pa Vann en een nieuwe familie gevonden.

De solidariteit tussen heteroseksuele, lesbische en genderdiverse spelers van het meidenteam is een inspiratie voor de emancipatie van LHBTIQA+ in Cambodja. Vooroordelen en uitsluiting zijn nog steeds aan de orde van de dag, maar bij Pa Vann kunnen Leak en zijn teamgenoten ‘zijn wie ze zijn’, wat hen de broodnodige zelfliefde geeft.

Lotus Sports Club

Gedurende vijf jaar volgen we hoe Leak opgroeit in het team. Uiteindelijk is hij door zijn leeftijd en geldnood genoodzaakt om het team te verlaten. Hij moet de moeilijke beslissing nemen om naar de hoofdstad Phnom Penh te verhuizen en zijn zelfgekozen familie achter te laten. Kan hij de liefde van Pa Vann in zijn hart meedragen en zichzelf blijven in de buitenwereld?

Lotus Sports Club is vertoond op ruim 40 Internationale Film Festivals en de Cambodjaanse nationale TV en won een aantal andere awards, zoals Winner Best Documentary LGBTIQ+ bij(Bangkok International Awards Festival (dec. 2022); en de Publieksprijs Beste Documentaire bij de Roze Filmdagen in Amsterdam (maart 2023).


  • Regie: Vanna Hem en Tommaso Colognese
  • Lotus Sports Club is te zien op zondag 12 november 2023 om 15:05 uur op NPO2.
  • De documentaire wordt uitgezonden bij De Boeddhistische Blik|KRO-NCRV op NPO2.
  • Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: E: info@kro-ncrv.nl