Doneer
banner_tim-1

Tim Akkerman: Eigenlijk is er voor vrede best wat moed nodig

"Voor mij is communicatie heel belangrijk, daar valt veel winst te halen. Zonder goed overleg met mijn vrouw wordt het drama, oorlog inderdaad." Zanger Tim Akkerman is Ambassadeur van de Vrede. Hoe vredig gaat het er in zijn leven aan toe?

Eeuwen geleden bedachten de Mahayanaboeddhisten zes paramita’s: perfecties of deugden. Door jezelf daarin te bekwamen werd je een beter mens, met doorgroeimogelijkheden naar verlichting. Passen die perfecties nog in deze tijd? Sanne sprak al over dana (vrijgevigheid) met Zarayda GroenhartOver de tweede perfectie, shila, praat Loes met zanger en Vredesambassadeur Tim Akkerman.

Shila is de tweede perfectie en betekent harmonie (ook wel ethiek of discipline) en gaat erom dat je het positieve verzamelt, geen negatieve dingen doet en anderen helpt. Tim Akkerman lijkt die perfectie al in de vingers te hebben: hij is Ambassadeur van de Vrede geworden voor vredesbeweging PAX. Terwijl ik hem voor dit interview aan de lijn heb, is hij bezig zijn kinderen te helpen de weg over te steken. “Ik neem ze even bij het handje hoor! Heb je hem?” roept hij eerst tegen mij en dan tegen zijn kleine. Tim (33) is naast Vredesambassadeur namelijk ook getrouwd en vader van drie kinderen tussen de 0 en 7 jaar. Verder kennen we hem natuurlijk als de voormalige zanger van de Haagse band Di-rect, waar hij in 2009 na tien jaar spelen afscheid van nam. Zijn tweede solo-album komt binnenkort uit.

Wat houdt het ambassadeurschap voor PAX precies in?
“Als ambassadeur ga ik me het komende jaar inzetten voor de vrede. Mijn inzet is om muzikale omlijsting te brengen bij activiteiten van PAX, en ook om dit soort interviews te doen om de campagne bekendheid te geven. Ik wil bij de mensen een bewustzijn wakker maken dat wij hier in vrijheid kunnen leven, en dat dat niet overal zo is. Ik vind dat we dat moeten koesteren. Ik zet me daar op verschillende vlakken voor in. Op 5 mei zal ik onder andere optreden op het Bevrijdingsfestival op het Malieveld in Den Haag.”

Waarom wilde je graag ambassadeur worden?
“Op persoonlijk vlak was ik al bezig met het thema vrede. Ik was wel klaar met alle negativiteit in onze maatschappij: de korte lontjes, de kortzichtigheid. Terwijl wij het hier zo goed hebben! Het vaderschap is daarin voor mij ook een prikkel geweest. Ik wil mijn kinderen een fijne jeugd meegeven, een veilige omgeving voor ze creëren. Een extra stimulans om mijn steentje bij te dragen!

Bovendien komt mijn nieuwe album binnenkort uit, en de liedjes daarop gaan ook over dat onderwerp. Het kwam dus prachtig uit dat PAX belde. Ik kan hun vredesboodschap goed helpen vertolken. Ik heb speciaal voor PAX ook een liedje geschreven, Brave of our Hearts, dat de vraag stelt waar we nu eigenlijk mee bezig zijn.” 

PAX is de nieuwe naam van de vredesorganisatie IKV Pax Christi. Ondanks die naamverandering blijft PAX trouw aan zijn christelijke wortels. Ben jij zelf ook gelovig?
“Nee, dat ben ik niet. PAX en ik zijn een respectvolle samenwerking aangegaan, maar ik ben er niet voor de kerkelijke uitstraling. Het gaat mij gewoon om de inzet voor de vrede en het creëren van bewustzijn. PAX is daarvoor op nationaal en internationaal gebied een speler van hoog niveau.” 

De nieuwe campagne van PAX heet “Vrede. Wie durft?”. Kun je uitleggen wat die slogan voor jou betekent?
“Eigenlijk is er voor vrede best wat moed nodig. Je moet iets durven zeggen als je dingen wil veranderen. Tegenwoordig durven we ons wel uit te spreken via Facebook en Twitter, maar als we op straat met agressie geconfronteerd worden steken we de kop in het zand. Dus er is moed nodig, maar dan is verandering ook echt mogelijk. Gewoon als je de deur uit stapt even goedemorgen zeggen tegen de bakker. Mijn opa zei altijd: als iedereen dat zou doen, zou de wereld er heel anders uitzien! Dat is ook mijn overtuiging.”

Dus je wil eigenlijk van onderop een golfbeweging creëren en de wereld steeds een stukje beter maken?
“Ja, met heel simpele dingen. Elkaar voor laten gaan in de tram. De mensen worden tegenwoordig steeds individualistischer, iedereen loopt met zijn koptelefoon op bijvoorbeeld. Ik vind dat zonde. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar we delen deze wereld wel. We hebben gewoon een stukje erkenning en acceptatie naar elkaar nodig. Als we dat erin kunnen krijgen, ben ik al heel blij. En van het een komt het ander. Ik wil inderdaad inzoomen op mijn eigen omgeving, het oplossen van de wereldproblematiek gaat mij een stap te ver. Als we aardiger tegen elkaar kunnen doen, scheelt dat al een stuk.”

Verder heb je het natuurlijk erg druk: gezin, kinderen, een nieuw album… Hoe bewaar je de vrede in je eigen leven?
“Ik vlieg van hot naar her inderdaad. Voor mij is communicatie heel belangrijk, daar valt veel winst te halen. Zonder goed overleg met mijn vrouw wordt het drama, oorlog inderdaad. We moeten praten om de vrede te bewaren!” 

Tim Akkerman is op dinsdag 18 februari te gast bij Oba Live. Hij zal dan meer vertellen over zijn ambassadeurschap en twee liedjes zingen, waaronder Brave of our Hearts. Zijn nieuwe album komt in het voorjaar uit.

Op de website van PAX  kun je een poster laten ontwerpen met je eigen vredesboodschap.