Sinds de verkiezing van de partij van Aung San Suu Kyi heeft het democratische Birma (Myanmar) een nieuwe vorm van vrijheid ontdekt. Tegelijkertijd is het land op zoek naar de eigen identiteit. De opkomst van een sterk nationalisme, gepropageerd door een groep extremistische boeddhistische monnikken, vormt een bedreiging voor de Rohingya, een moslimminderheid die door de regering niet wordt erkend.
Sinds eind augustus is het geweld in de deelstaat Rakhine weer opgelaaid, wat al meer dan 100 doden tot gevolg heeft gehad. Volgens schattingen van de VN zijn meer dan 300.000 Rohingya het land sindsdien ontvlucht naar het naastgelegen Bangladesh.
Welke rol spelen de 500.000 monniken in dit oplaaiende conflict? Is het Birmese boeddhisme een racistische en nationalistische beweging? Deze vragen liggen ten grondslag aan de film De Macht van de monnikken, van Joël Curtz. Hij volgde drie monniken die elk hun visie, zorgen en hoop voor de toekomst delen. Zo is een van hen trouwe aanhanger van “The lady Rangoon”, aka Aung San Suu Kyi, de ander predikt het boeddhisme in de meest afgelegen delen van Birma, terwijl de derde zichzelf nationalist noemt en strijdt voor de nationale identiteit die volgens hem wordt bedreigd.
De macht van monniken in een nieuw Myanmar wordt uitgezonden bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV.
Uitzending: Zondag 17 sept op NPO2. 15:25 op NPO2
Een film van Joël Curtz and Benoît Grimont