Doneer
een-andere-kijk-mounir-samuel-930

TV: Een andere kijk – Mounir Samuel

Politicoloog, schrijver, performer en journalist Mounir Samuel, voorheen Monique Samuel, is een trotse Egyptisch Arabische Nederlander die midden in het proces van geslachtsverandering staat van vrouw naar man. Hij ‘verenigt dankbaar die twee werelden, deze twee botsende culturen in zichzelf’. Nu online te zien.

Mounir Samuel (Amersfoort, 27), voorheen Monique Samuel, is een trotse Egyptisch Arabische Nederlander die midden in het proces van geslachtsverandering staat van vrouw naar man. In de eerste aflevering van de serie Een Andere Kijk die wordt uitgezonden op 18 september horen we Mounir voor het laatst met zijn ‘oude’ stem.

Bekijk de aflevering nu op NPO.nl >>

Mounir Samuel - Een andere kijk op npo

Mounir heeft een Egyptische vader en een Hollandse moeder. Hij ‘verenigt dankbaar die twee werelden, deze twee botsende culturen in zichzelf’. Hij vertelt: “Naarmate ik meer in transitie zal gaan, zal ik er meer en meer Arabisch uit gaan zien’.

Mounir Samuel is politicoloog, schrijver, performer en journalist. Hij werkte regelmatig als Midden-Oosten- en Noord Afrika-correspondent en zat vaak als vaste spreker bij Pauw & Witteman aan tafel. Hij schrijft voor De Groene Amsterdammer, De Volkskrant, NRC en NRC Next en De Groene. Zijn schrijfstijl is bijzonder openhartig.

Voor zijn reisverhalen en reportages won Mounir Samuel respectievelijk de Dick Scherpenzeelprijs, Aanmoedigingsprijs voor grootste journalistiek talent buitenland van Nederland en Vlaanderen (2012) en de Lira Correspondent Prijs voor jonge correspondenten (2015). Mounir is een fervent blogger en heeft negen boeken op zijn naam staan, waaronder: Dansen tussen golven traangas (2015), Uitgesproken (2014) en Mozaïek van de revolutie (2012). En samen met journalist Esmeralda van Boon maakte hij voor de VPRO de documentaire: De Vrijheid van Tharir: Revolutie van de jeugd (2013).

Maar na jaren correspondentschap in Afrikaanse oorlogsgebieden en het Midden-Oosten werd het leed onverdraaglijk, met name het idee daar niets wezenlijks aan te kunnen doen, vertelt Mounir in het programma. Terwijl zijn betrokkenheid groeide in de vrijheidsstrijd daar, groeide ook zijn ergernis over de beperkte bewegingsruimte die hij toen nog als vrouw ervoer in zijn huwelijk. Een moeilijke periode van angst en onzekerheid volgde hierop. Tot het moment in 2015 dat hij besloot uit de kast te komen als iemand die op vrouwen valt, zonder zichzelf vrouw te voelen. Sindsdien gaat hij als man door het leven en veranderde zijn naam van Monique naar Mounir.

In het gesprek met Sarah Marijnissen vertelt Mounir dat hij wil leven buiten bestaande kaders, als een soort tussenvorm: zowel man als vrouw en vanuit twee culturen. Dat doet hij in een wereld waar alles is opgedeeld in Wij-Zij: rijk-arm; man – vrouw; hetero – homo; hoog- en laagopgeleid; met als nieuwe tweedeling de gekleurde Nederlanders en de blanke Hollanders.

Mounir ervaart de reis naar wie je echt bent – van binnen als pijnlijk en eenzaam. Hij vraagt zich af: wie is er eigenlijk anders in een cultuur waarin dat wat ons scheidt belangrijker is dan dat wat ons verbindt? En “ Wie zou er alleen eendimensionaal willen zijn?” Je bent toch veel meer dan alleen vrouw, moeder, wit of ziek!”

Mounir Samuel blijft ondertussen zeer actief met schrijven van artikelen, boeken, blogs, het geven van workshops, cabaret, spoken words en geeft lezingen waarin hij zijn ervaringen en inzichten deelt vanuit de missie een switch te maken in ons denken: van het WIJ-ZIJ, met het leidende idee waarin verschilt de ander van mij, naar wat hebben wij gemeenschappelijk dat wat ons verbindt, voorbij aan de angst en de schaamte. Voor dit werk reist Mounir de hele wereld rond op zoek naar nieuwe verhalen.


Een andere kijk 
is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending van dit deel: 
18 september 2016, 16:30 op NPO2
Herhaling 24 september 2016, 09:30 op NPO2
Presentatie:
Sarah Marijnissen

Lees meer over de serie Een Andere Kijk en de gasten in het programma >>

Lees ookBoeddhist, gynaecoloog, politica: de matroesjka Petra De Sutter

28 jaar geleden rolde Petra de Sutter ‘een beetje per ongeluk’ de gynaecologie in, om op te klimmen tot afdelingshoofd bij het UZ Gent. Als een soort matroesjkapoppetje is ze daarnaast ook hoogleraar, politica, transvrouw én boeddhist.
Lees verder >>

Sarah MarijnissenLees ook: Het roer omgooien

Presentator en radiomaker Sarah Marijnissen begon ooit als ‘kritische kleuterleidster’ en vertelt in een interview met Menno Bijleveld hoe ze zelf ook een aantal maal de koers van haar leven drastisch heeft bijgesteld.
Bekijk de video >>