Doneer
banner-10wys-voor-bodhitv-1

De Wysheidsrevolutie

Vergeet succes en zelfs geluk: WYSHEID is het nieuwe statussymbool van Generatie Y! Maar…wat is wysheid? Exclusief op BodhiTV: een fragment van de inleiding van het boek 10 WYS; de wysheidsrevolutie. Dit boek behandelt de 10 grote thema’s van deze tijd in een verfrissende mix van boeddhistische inzichten en praktische lifestyletips.

Dit is voor iedereen die er achter begint te komen dat niets is wat het lijkt. Voor wie de gebaande weg een doodlopend eind bleek te zijn. Voor wie uit onverwachte hoek werd overvallen door geluk. Voor iedereen die telkens weer denkt ‘nu snap ik het!’ om er vervolgens achter te komen dat je geen idee hebt. Losse keitjes en schuiven maar!

Er achter komen dat niets is wat het lijkt is een onvermijdelijk onderdeel van volwassen worden. En of we nu zestien, zesentwintig of zestig zijn wanneer dit gebeurt: ooit stort de wereld zoals we die kennen in en maakt ze plaats voor een nieuwe, meer realistische versie. Dit kan door van alles worden veroorzaakt: je relatie wordt verbroken, je verliest je baan of een geliefde overlijdt. Ineens is niets meer zoals we dachten.

Alhoewel iedereen deze desillusie (én de bijbehorende vrijheid!) meemaakt op het pad naar volwassenheid, is het besef dat niets is wat het lijkt ook een collectief proces. Generatie Y, bestaande uit de twintigers en begin dertigers van nu, is de generatie die dit scharniermoment – van jeugd naar volwassenheid, van onwetendheid naar wetendheid – uitbeeldt. Wij (want ik val in die categorie) groeiden op en waren tieners in de jaren negentig, toen alles kon en niets te gek was. Relatief los van religieus juk (dat onze ouders soms nog had geteisterd) of economische crisis fladderden we als vetgemeste, optimistische kuikens de eenentwintigste eeuw in. We zouden de wereld verbeteren, onze passies uitleven en er ook nog eens fabulous uitzien terwijl we dit deden.

Al snel werd dit jeugdige optimisme op de proef gesteld door terroristische aanslagen en een banenmarkt die in elkaar stortte direct nadat wij onze plezierstudie hadden afgerond. Het afgelopen decennium was de kater na het feestje van de jaren negentig. En generatie Y kreeg het beste van beide werelden: het optimisme, de vrijheid en het zelfvertrouwen van de jaren negentig en de reality check van het afgelopen decennium. Niets is wat het leek. En niet alleen voor de Gen Y’ers zelf, maar met hen de hele Zeitgeist. Het zijn de perfecte ingrediënten (optimisme, vrijheid, zelfvertrouwen en een grote reality check) voor een revolutionaire cocktail.

Gen Y staat aan de vooravond van iets wat ik de Wysheidsrevolutie noem. De vijand die we in deze revolutie te lijf gaan is de onverschilligheid die zich naar buiten toe manifesteert als het idee dat ons leven en de wereld een gegeven is. Dat het iets is dat zich in zekere zin buiten ons bevindt. Ons leven lijkt saai en vol machteloosheid. Of het nu om geld, seks of spiritualiteit gaat: we lijken enorm te zijn afgedwaald van waar het écht om gaat.

Het afbrokkelen van veel verwarde vooroordelen is een bizarre gunst die de tijdgeest ons nu al verleent – denk aan de talloze vormen van crisis, uitputting en ongelijkheid en de mogelijkheid om dat allemaal te zien via internet en moderne media. In het licht van een revolutie bezien is deze afbrokkeling van de ideeën over onszelf en de wereld namelijk een van de beste dingen die ons kan overkomen. Crisis – persoonlijke of collectieve – is, hoe pijnlijk ook, spiritueel gezien goed nieuws. Wat afbrokkelt is namelijk niets meer dan een illusie, die we nu kunnen inruilen voor de real deal: een leven gebaseerd op diepe waarheden in plaats van op fata morgana’s. Het is alsof we ons huis hebben leeggehaald en nu met al onze oude, stoffige overtuigingen en zooi waar we ooit zo gehecht aan waren op de stoep staan en ons afvragen: ‘Hebben we dat nu allemaal nodig?’ Deze revolutie is onze kans om verloren illusies om te zetten naar wijsheid.

Juist deze wijsheid te leren kennen is de ultieme opdracht van dit tijdsgewricht, van Generatie Y én van dit boek. Waar geld en carrière de statussymbolen van Generatie X (de huidige veertigers) waren, is het wijsheid die de belangrijkste uitdaging van Generatie Y vormt. Het gaat hier niet om intellectuele of boekenwijsheid, maar om de wijsheid zoals in het Sanskriet met prajna wordt omschreven. Prajna is wijsheid op basis van onderscheidingsvermogen; een flexibel en realistisch inzicht in oorzaak en gevolg. Niet op basis van oude, ingesleten en onbevraagde overtuigingen. We moeten mijnwerkers worden, schatzoekers, aliens zelfs, die de grootste thema’s in ons leven bekijken alsof het de eerste keer is dat we over liefde, pijn of ons lichaam horen.

Want dit is het geheim: alleen wanneer we met deze alien-blik naar ons leven kijken, ontdekken we dat ieder moment ervan, hoe vaak het ook lijkt te zijn herhaald, volkomen uniek is en nog nooit eerder is voorgekomen in precies díé samenstelling. De koffie die je net dronk uit het bloemenmokje dat je van je oma kreeg is een unieke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis. De kus die je gisteravond gaf geeft uitdrukking aan een gevoel van liefde dat nooit meer precies zo zal voorkomen. We hangen als planeet in een heelal dat ons volkomen onbekend is. Iedere ontmoeting kan de koers van ons leven veranderen, terwijl ze compleet willekeurig lijken. Ons leven is kort en volkomen ondoorgrondelijk.

De wijsheidsrevolutie roept ons op om ons open te stellen voor het mysterie van ons bestaan. Pas wanneer we bereid zijn om ons idee over hoe de dingen zijn op losse schroeven te zetten, tekenen we voor een leven dat bol staat van betekenis, vol magie en mysterie. Dit is de ware weg van WYSheid (Gen Y + wijsheid).

In deze revolutie is de keuze aan ons: kiezen we voor de pijnlijke illusie van voorspelbaarheid of voor het volle daglicht van de wonderbaarlijke realiteit? 10 WYS is een poging om bij te dragen aan dat laatste. Beschouw het als een touwtje om je vinger om je te herinneren aan al die dingen die je allang wist, maar die je misschien even was vergeten. Ben je er klaar voor?

10WYS, de wijsheidsrevolutie door Geertje Couwenbergh en Lisette Kreischer
(Vanaf half november overal te koop als Paperback met flappen en afscheurbare kaartjes)

Check www.10WYS.com voor meer info.
Meer over Geertje Couwenbergh: www.PotentialBuddha.com

Lees ook: Rita interviewt: Geertje Couwenbergh