Doneer
Georgica

Documentaire: Georgica

Een contemplatieve kijk op de grootschalige landbouw. Wij consumenten weten nog maar weinig over de herkomst van ons eten.

Bekijk Georgica via NPO Start

Welke kennis hebben wij als consumenten nog over ons voedsel? Sicco Mansholt, Nederlands boer en voorheen pleitbezorger van grootschalige landbouw, kreeg spijt van zijn beleid.

Deze spijt ontstond na het lezen van Vergilius’ Georgica, waarin lessen te vinden zijn over de verhouding tussen mens en natuur. Meer dan tweeduizend jaar geleden schreef de Romeinse dichter Vergilius een lofdicht op de landbouw: Georgica. In hoeverre is dat gedicht nog van toepassing op het werk van hedendaagse boeren in de Flevopolder? Wat vinden ze zelf van die teksten?

Bijenhouders, maar ook veehouders, fruittelers en akkerbouwers passeren de revue in Georgica terwijl ze het gedicht voorlezen. In vier hoofdstukken wordt de Flevopolder belicht, zien we de verworvenheden van de grootschalige landbouw en hoe de boeren in dat geordende landschap hun vak uitoefenen.

Elementen als seizoenen, grond die bewerkt moet worden en de geluiden van de vogels zijn in al die eeuwen tijd ongewijzigd gebleven. Maar als vanzelf komen de verhalen bovendrijven over drastische veranderingen, zoals de invloed van de voedselindustrie en de hedendaagse regelgeving. Dit programma is een herhaling.

Dit is het derde deel in het drieluik ‘De drie vergiften’ Al het lijden is volgens de Boeddha terug te voeren op drie negatieve emoties: woede, hebzucht en onwetendheid. Boeddha noemde deze emoties de drie vergiften. Maar hoe komen ze tot uiting in de moderne samenleving?


  • Regie: Katelijne Schrama
  • Georgica is te zien op zondag 16 juli om 15.00 uur op NPO2.
  • De documentaire wordt uitgezonden bij De Boeddhistische Blik|KRO-NCRV op NPO2.
  • Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: E: info@kro-ncrv.nl
  • Dit programma is een herhaling uit 2015.