Doneer
Pekka

Documentaire: Pekka

Filmmaker Alexander Oey dringt diep door in het hoofd én de omgeving van de getroebleerde Finse school shooter Pekka.

Op 7 november 2007 liep de 18-jarige Pekka-Eric Auvinen om 11:44 uur zijn middelbare school in het Finse plaatsje Jokela binnen met een semi-automatisch pistool. In de veertig minuten die volgen schiet hij acht mensen dood, waaronder de schoolzuster, de directrice en uiteindelijk ook zichzelf.

Waar de motieven van dit soort ‘school shooters’ meestal een bron van mysterie blijven, weet filmmaker Alexander Oey diep door te dringen in het hoofd én de omgeving van de getroebleerde Pekka. Aan de hand van archiefmateriaal, chatsessies op het web en interviews met verschillende betrokkenen in het plaatsje Jokela, waaronder de ouders van Pekka, wordt laagje voor laagje duidelijk hoe een ogenschijnlijk ‘normale’ jongen transformeert tot een moordenaar.

Dit is deel 1 van de serie De drie vergiften. Al het lijden is volgens de Boeddha terug te voeren op drie negatieve emoties: woede, hebzucht en onwetendheid. Boeddha noemde deze emoties de drie vergiften. Maar hoe komen ze tot uiting in de moderne samenleving?


  • Regie: Alexander Oey
  • Pekka is te zien op zondag 2 juli om 14.50 uur op NPO2.
  • De documentaire wordt uitgezonden bij De Boeddhistische Blik|KRO-NCRV op NPO2.
  • Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: E: info@kro-ncrv.nl
  • Dit programma is een herhaling. De eerste uitzending was 12 april 2015

Dit programma is een herhaling. De eerste uitzending was op 19 april 2015