Doneer

Inside Tibet: Zeldzame film over Tibet van voor de Chinese invasie

Zeldzame film over de missie van twee Amerikaanse spionnen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een landroute uitzetten tussen China en India. Met unieke beelden van de inheemse Tibetaanse bevolking, het landschap, vervoersmiddelen, woningen, een religieus Nieuwjaarsfestival en het onderkomen van de dalai lama in Lhasa en andere religieuze gebouwen.

In de zomer van 1942 verkeert de oorlog van de Geallieerden tegen Japan zich in zwaar weer. Om de Chinezen via India van voldoende wapens te voorzien in hun gevechten tegen de Japanners, waren zij wanhopig op zoek naar een landroute die de verbinding tussen China en India kon herstellen. Een taak die ten deel viel aan Ilia Tolstoy (kleinzoon van schrijver Leo Tolstoy) en ontdekkingsreiziger Kapitein Brooke Dolan,  beide werkzaam voor het Amerikaanse OSS (Office of Strategic Services).

inside tibet

Om deze route te vervolmaken, moesten de mannen Tibet doorkruizen, waarvoor zij de toestemming nodig hadden van de toen 7-jarige dalai lama.

De film toont beelden van de reis die de mannen afleggen. Zo reizen ze via de twee bergpassen Natu La en Kechu La, stoppen ze bij het British Trail Station, om daarna de ferry te nemen over de Brahmaputra rivier. Unieke beelden zijn te zien van de inheemse Tibetaanse bevolking, het landschap, vervoersmiddelen, woningen, een religieus Nieuwjaarsfestival en het onderkomen van de dalai lama in Lhasa en andere religieuze gebouwen.


Lees meer over de achtergrond van deze film op de website Brainpickings