Doneer
Shangri-La

Documentaire: Shangri-La, Paradise Under Construction

Bestaat er zoiets als een paradijs of is het een verlangen naar een droom die je zelf construeert? In deze essayistische roadmovie onderzoeken regisseurs Mirka Duijn en Nina Spiering het verhaal van Shangri-La.

Kijk deze film terug via NPO Start.

Bekijk Shangri La online via NPO Start

Het mythische paradijs Shangri-La komt uit de romanklassieker Lost Horizon (1933) van de Britse auteur James Hilton. Het boek is gebaseerd op de Tibetaans-boeddhistische mythe van het spirituele koninkrijk Shambhala.

Ondanks dat Shangri-La een oorsprong in verhalen heeft, is er sinds eind vorige eeuw een fysieke plek in Tibetaans China waarvan de inwoners dit verhaal als werkelijkheid ervaren.

Vanuit een diepgewortelde nieuwsgierigheid naar hoe dromen werkelijkheid kunnen worden reizen Mirka en Nina af naar China. Ze ontdekken dat zich hier een bedevaartsoord voor toeristen heeft ontpopt. In plaats van antwoorden te krijgen, raakt Mirka als hoofdpersonage van de film echter verstrikt in een web van feiten en fictie, waarheden en onwaarheden over de plek en zijn koloniale verleden.

Shangri-La

Waar en onwaar

De documentaire bestaat uit archiefbeelden en interviews met inwoners. In hun beleving zijn de gebeurtenissen uit Lost Horizon onderdeel van het echte verleden. Bij vlagen wordt de kijker op het verkeerde been gezet, en daarmee geconfronteerd met de eigen verlangens en aannames over wat waar en onwaar is.

De film toont de wederzijdse invloed van verhalen en verlangens op de werkelijkheid. En laat zie hoe de toeristen met hun eigen verhalen en verlangens de werkelijkheid beïnvloeden. Terwijl de westerse bezoekers authenticiteit zien als iets wat ook in de geschiedenis verankerd moet zijn, blijkt op de plek zelf fictie een deel van de werkelijkheid te zijn.

Shangri-La

Door de vele kanten van het verhaal van Shangri-La te belichten, ontstaat een verrassend en complex verhaal, waarin toerisme, de rol van de media en zelfs het maken van documentaires kritisch bevraagd worden.


  • Regie: Mirka Duijn en Nina Spiering
  • Shangri-La is te zien op zondag 5 november 2023 om 15.25 uur op NPO2.
  • De documentaire wordt uitgezonden bij De Boeddhistische Blik|KRO-NCRV op NPO2.
  • Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: E: info@kro-ncrv.nl

Thema ‘Waarheid’ bij Boeddhistisch Geluid

Wat betekenen eeuwenoude boeddhistische ‘waarheden’ nog in een tijd waarin nepnieuws, sociale media bubbels en kunstmatige intelligentie onze definitie van de waarheid uitdagen? Hoe maak je onderscheid tussen feit en fictie als influencers meer invloed hebben dan experts, en iedereen ‘in zijn eigen waarheid leeft’?

De boeddhistische traditie is gebouwd op de vier edele waarheden. Maar hoe vast staan die eigenlijk? Wat is nog de rol van traditionele leraren als AI je met een volledig menselijk klinkende stem kan begeleiden, en zelfs empathie kan aanleren? In het laatste kwartaal van 2023 verkennen we het delicate evenwicht tussen overgeleverde wijsheid en onze moderne cultuur.

Boeddhistisch Geluid is een samenwerkingsverband tussen Bodhi, uitgeverij Maitreya, online meditatieplatform 30NOW, en De Boeddhistische Blik. Elk kwartaal duiken we in een actueel thema. Door dit thema van verschillende kanten te belichten, willen we onze lezers verdieping en verrijking bieden. Bekijk de themapagina over Waarheid.