Doneer
1620-header5-de aarde-bosbaden met Pascal Rees

Boeddha in de Polder – De aarde

Hoe kunnen we het tij van de klimaatcrisis keren? Door verbinding te maken met de aarde! Joris Linssen spreekt met mensen die hem helpen om zich opnieuw met de aarde te verbinden. Het wordt een intense reis door zweethutten en bossen.
  • Aflevering 5 van Boeddha in de Polder wordt op vrijdag 5 januari om 19.50 uur uitgezonden bij De Boeddhistische Blik op NPO2.

Nicole Zonderhuis is watergieter bij zweethutten

“Wij zijn ook inheems en hebben onze oeroude tradities. Eeuwen geleden hebben wij ook in een zweethut gezeten om te zweten voor Moeder Aarde en dat doen we hier nu nog steeds.” Nicole Zonderhuis is expert in de Mayakalender en doet voorouderwerk. Ze is geïnspireerd door inheemse culturen en verbindt zichzelf en anderen met hun eigen wortels; de bloedlijnen, de aarde en de onzichtbare wereld van onze voorouders. Ze werkt met sjamanisme en is een ziener, vormgever en verhalenverteller.

Joris ontmoet Nicole op het strand in Noordwijk waar ze met twee elders Cheryl Angel (Lakota) en Shirly Krenak (afkomstig van een inheemse groep uit Brazilië) een waterceremonie houdt. Daar nodigt ze Joris uit voor een zweethutceremonie om Moeder Aarde te ontmoeten. Het wordt één van de meest intense ervaringen uit Joris zijn leven.

Boeddha in de Polder De Aarde
Joris en Nicole bereiden de zweethut voor.

Jean Luc Kumpen bouwt de tempel Elaisa

Jan Luc Kumpen Boeddha in de Polder De aarde
Jan Luc Kumpen

Elaisa is een energetisch centrum waar gewerkt wordt met kristallen en stenen om de frequentie van de bezoekers te verhogen. Het is een plek waar alle religies samenkomen en in beelden, symbolen en ceremonies worden geëerd. Oprichter van Elaisa is de 60-jarige Jean Luc Kumpen, geboren als boerenzoon in een klein Belgisch dorpje.

Op zijn 18e reisde hij als schaapsherder door heel België. Maar na vier jaar was zijn geld op. De winkel met jeansbroeken die hij daarna startte, werd een succes en na 15 jaar had hij een hele modeketen in bezit. Maar zijn droom bleef altijd om de aarde mooier te maken en de samenleving zachter en eerlijker. Zijn droom was om een energetisch centrum op te richten en 25 jaar geleden begon hij klein met een kristalgrot-sauna. Door de jaren is dit uitgegroeid tot een groots centrum met kristalruimtes, ceremonieplekken, hamamruimtes en zoutbaden.

Bosbaden met Pascal van Rees

Boeddha in de Polder De aarde Pascal van Rees
Pascal van Rees in het bos.

Om stress aan te kunnen begon Pascal van Rees met het nemen van bosbaden. Dat betekent dat je je laat omhullen door bomen en planten, om zo in contact te komen met de natuur. Je voelt je hierdoor opgeladen en kunt spanningen beter afvoeren. In Japan zijn inmiddels hele bossen aangeplant zodat mensen kunnen bosbaden tijdens hun lunchpauze. In Nederland zijn ook steeds meer mensen geïnteresseerd in deze ervaring. Joris gaat een dagje mee bosbaden.