Doneer
header-Boeddha-in-de-polder-seizoen-3

Boeddha in de polder, seizoen 3

Na twee succesvolle seizoenen presenteert Joris Linssen weer een tv-serie vol hoop en inspiratie. En met bijzondere gasten zoals DJ Isis, Adelheid Roosen en Dai Carter.

Het blijven uitdagende tijden, die vragen om veerkracht en nieuwe inzichten.  Klimaatverandering, onvoldoende onderwijs, (sekse)ongelijkheid, gebrek aan veiligheid, armoede, conflicten, verwoesting van de natuur. Het zijn onderwerpen waar je van wakker kunt liggen. Veel mensen voelen zich machteloos en krijgen klachten als depressies en burn-outs, symptoomziektes van deze tijd.

Maar er zijn ook inspirerende mensen die eeuwenoude wijsheden inzetten om een crisis om te buigen tot een waardevolle levensles.

Spiritualiteit als antwoord

In het derde seizoen van Boeddha in de Polder krijgt Joris Linssen antwoord op urgente vragen zoals: Hoe voeden we de nieuwe generatie op? Hoe zorgen we beter voor de aarde? Kan seksualiteit ons energie geven? Hoe word ik weerbaarder? En wat betekent identiteit?

De presentator ervaart zelf hoe spiritualiteit en zingeving krachtige hulpmiddelen kunnen zijn. Daarvoor is het niet nodig stil op een kussen te zitten, maar kun je ook in beweging komen.

Boeddha in de polder, seizoen 3. Joris Linssen en DJ ISIS
Joris Linssen en DJ Isis.

Van voormalig Commando Speciale Operaties Dai Carter leert Joris hoe hij mentaal weerbaarder kan worden. “De wereld heeft mensen nodig die terug kunnen veren”, aldus Dai. Bij acteur Romano Haynes ziet Joris vaders die kwetsbaar durven zijn bij de opvoeding hun kinderen. De wereld wordt er mooier van.

Samen met Tao-meester Reinoud Eleveld beoefent Joris oefeningen om zijn seksuele energie om te zetten in levenskracht. DJ Isis laat Joris de juiste beats horen en dansbewegingen ervaren om gezonder te worden. Adelheid Roosen – theater- en documentairemaker, actrice en artistiek leider van Female Economy – helpt in het theater tegenstellingen te verzachten en vooroordelen om te buigen.

Boeddha in de polder, seizoen 3. meten van hersenactiviteit
Het meten van hersenactiviteit tijdens meditatie.

Verder neemt Joris een heilzaam bosbad, trillen klankschalen door zijn lijf en wordt zijn hersenactiviteit gemeten tijdens het mediteren. Ook stapt hij in een vrouwencirkel, maakt hij contact met Moeder Aarde in een zweethut en stroomt hij over van liefde na een tantrasessie in de Tunnel of Love.

Zingeving in de polder

Van neuroloog en militair tot DJ en actrice, je hoeft je baan niet op te geven om spiritueel te zijn. Zingeving is in allerlei vormen te vinden in de Nederlandse polder, waar de tuinkabouter is vervangen door het Boeddhabeeld. In tuinen en huiskamers vraagt Joris ook dit seizoen wat het beeld voor mensen betekent, wat opnieuw mooie spontane ontmoetingen en intieme levensverhalen oplevert.

Meditatie challenges

Als kers op de taart is bij elke aflevering ook een online meditatie opgenomen. Steeds met één van de gasten uit de uitzending. Doe bijvoorbeeld mee met de ‘Notes to self’-meditatie van muzikant en zangeres Maya Kumari Pariyar of met de taoïstische meditatie van Reinoud Eleveld. Op deze webpagina vindt je alle online meditaties.

Lees meer over de afzonderlijke afleveringen: