Doneer
1620-header1-mentale gezondheid-Joris en Steven Laureys

Boeddha in de Polder – Mentale gezondheid

De grote uitdagingen van deze tijd vragen om veerkracht. In de eerste aflevering van seizoen 3 spreekt Joris Linssen met inspirerende mensen die spiritualiteit en zingeving gebruiken om mentaal weerbaarder te worden.
  • Aflevering 1 van Boeddha in de Polder wordt op maandag 1 januari om 19.50 uur uitgezonden bij De Boeddhistische Blik op NPO2.

Dai Carter, voormalig commando speciale operaties

Dai Carter had een onrustige jeugd met een scheiding en veel verhuizingen. Hij was niet geschikt voor school, dus werd hij naar het speciaal onderwijs gestuurd. De middelbare school maakte hij niet af. Toen hij acht was, begon hij met Kungfu en werd hij geïntroduceerd in de oosterse filosofie. Daar is als het ware zijn interesse in spiritualiteit begonnen.

Boeddha in de Polder mentale gezondheid
Dai Carter zet Joris Linssen aan het werk.

“Ik ging op een moment weg bij de commando’s en dat was heel lastig. Het was mijn leven, mijn identiteit. Ik viel toen in een zwart gat en kreeg een oceaan van allerlei emoties over me heen die ik niet kon plaatsen na dertien jaar militair te zijn geweest, waarvan tien jaar bij de Special Forces. Dat is het begin geweest van mijn emotionele evolutie, want die was beperkt, ontdek ik nu.”

Door te mediteren heeft hij geleerd om zijn gedachten te accepteren, zonder erover te piekeren of zich erdoor te laten meenemen in een negatieve energie. Hij kan nu berusten in stilte. Dat gaat met ups en downs. Het is een kwestie van oefenen. Hij past het ook toe tijdens het trainen, als hij gaat joggen bijvoorbeeld. Hij luistert dan geen muziek, maar focust op zijn ademhaling en is heel bewust bezig met waar hij zijn voeten neerzet en hoe zijn omgeving eruitziet. In zijn krachttrainingen integreert hij mindfulness door niet op zijn telefoon te kijken tussen de oefeningen door. Dat uurtje is zijn moment op de dag dat hij even niet met de buitenwereld bezig is.

Dai leert Joris hoe hij mentaal weerbaarder kan worden. Joris krijgt fysiek hele zware oefeningen te doen om mentaal sterker te worden en zijn grenzen te voelen.

Steven Laureys Dalai Lama
Neuroloog Steven Laureys ontmoet de Dalai Lama.

Neuroloog Steven Laureys

De Belgische neuroloog Steven Laureys komt er na een zware scheiding achter dat mediteren heel veel rust geeft. Als neuroloog wist hij daar niks van en start een onderzoek. Inmiddels heeft Steven researchteams over de hele wereld en werkt hij afwisselend in België en Canada. Hij werkt samen met verschillende boeddhisten en heeft een methode ontwikkeld om hersenactiviteit te kunnen meten. Daarmee heeft hij wetenschappelijk bewezen dat meditatie gezond is. Hij pleit ervoor dat op alle scholen in de hele wereld, kinderen geleerd wordt om te mediteren. Ook heeft hij de Dalai Lama ontmoet en hem vertelt over zijn onderzoek.

Muzikant en zangeres Maya

Maya Boeddha in de Polder
Muzikant en zangeres Maya.

Maya wordt geadopteerd als ze 3 jaar oud is en komt er pas laat achter dat haar roots in Nepal liggen. Na het conservatorium brengt ze een bezoek aan haar geboorteland en wordt daar geraakt door de muziek en de gongs. Ze specialiseert zich en geeft nu sound healings. Met haar stem, de instrumenten en de Nepalese gongs brengt ze mensen in trance om trauma’s te helen.

Maya is ongeneeslijk ziek en Joris ervaart haar allerlaatste sessie. Ze heeft uitgezaaide longkanker en zal niet heel lang meer op aarde zijn. Zelf ziet ze de dood als een nieuw begin. Ze is er niet bang voor, maar heeft er wel moeite mee dat ze binnenkort afscheid moet nemen van haar 6-jarige zoon.