Doneer
1620-header2-seksualiteit-Joris en Reinoud

Boeddha in de Polder – Seksualiteit

Hoe kunnen we seksueel grensoverschrijdend gedrag stoppen? In aflevering 2 van Boeddha in de Polder spreekt Joris Linssen met een tantra docent, een schrijfster en een tao meester.
  • Aflevering 2 van Boeddha in de Polder wordt op dinsdag 2 januari om 19.50 uur uitgezonden bij De Boeddhistische Blik op NPO2.

Tantra docent Joris van der Geest

Joris van der Geest Boeddha in de Polder
Tantra docent Joris van der Geest.

“Ik ben heel lang fulltime bankier geweest, investment banker,” vertelt Joris van der Geest. “Eerst bij een grote internationale speler en later leidde ik de afdeling investeringen bij Triodos. We investeerden in groene energie zoals windmolenparken. Daarvoor was ik veel in het buitenland, in Londen bijvoorbeeld. Het waren pittige investeringen: honderden miljoenen euro’s. Dat paste bij mij: ik was competitief, ik wilde winnen, de deal sluiten.”

In Londen ervaart Joris een mystiek moment als hij na het sluiten van een grote deal op straat een theatervoorstelling ziet waar de vraag wordt gesteld: ben je wel de persoon die je wilt zijn?

Dat zet zijn leven op zijn kop en hij realiseert zich dat alle deals met grote geldbedragen leeg zijn. Hij gooit het roer om en geeft inmiddels tantra workshops om de liefde te laten stromen. De liefde voor geld is getransformeerd naar liefde en verbinding met elkaar en de wereld.

Schrijfster Hermelijn van der Meijden brengt een ode aan de vrouw

Hermelijn van der Meijden
Hermelijn van der Meijden.

In vroegere samenlevingen stond de vrouw veel centraler en werden vrouwelijke godinnen vereerd. De aarde zelf is een vrouw: daar komt het leven uit voort. Deze tijd heeft het nodig dat vrouwen en het vrouwelijke (ook in mannen) meer geëerd worden, vindt Hermelijn van der Meijden. Ze schrijft boeken over vrouwen en seksualiteit en gaat gevoeligheden daarbij niet uit de weg. Zelf heeft ze na een crisis – toen haar man van de ene op andere dag bij haar wegging – een heel pad gevolgd op onderzoek naar haar seksualiteit. Daar schrijft ze heel open over.

Tao meester Reinoud Eleveld

“Ik kom uit een gezin waar het onveilig was,” vertelt Reinoud Eleveld. “Zowel mijn broer als mijn vader waren hyperintelligent maar ook psychotisch. Van jongs af aan had ik het gevoel dat ik mijn zus en mijn moeder tegen hen moest beschermen.”

Reinoud Eleveld Boeddha in de Polder
Reinoud Eleveld

Daarom droomt Reinoud er als kind al van om tovenaar te worden. Een wonderlijke beroepskeuze voor een vijftienjarige. Toch was het voor hem geen grap. Hij wist al vroeg wat zijn levenslange passie was en benoemde zichzelf tot leerling-tovenaar. Voor de rest van de wereld werd hij piloot, het vak van zijn vader.

Reinoud heeft een passie voor taoïstische technieken en past dit ook toe in de (top)sport. Hij werkte samen met vooraanstaande oefenmeesters als tenniscoach Felix Kaplan en golfprofessional Peter Ackerley. In 2014 lanceerde hij een aantal digitale platformen met de bedoeling om oude taoïstische technieken en kennis over seksuele transformatie beschikbaar te maken voor een groot publiek.