Doneer

Moderne kluizenaars: Jezelf tegenkomen

De KRO-NCRV zendt de documentaire Hermits uit, waarin de Amerikaanse schrijver Bill Porter terugkeert naar het Zhongnan-gebergte. Daar schreef hij zijn boek Road to Heaven over moderne Chinese kluizenaars. Ook in Nederland zijn er kluizenaars. Menno Bijleveld zoekt er eentje op.

Schrijver Jan Geurtz vindt dat je je regelmatig uit de wereld moeten terugtrekken om zicht te krijgen op je binnenwereld. Hij vertelt over de romantiek van het kluizenaarschap en de noodzaak van meditatie om jezelf tegen te komen.

Jan Geurtz is de auteur van de bestsellers Verslaafd aan liefde, Bevrijd door liefde, Verslaafd aan denken en Het einde van de opvoeding. Hij studeerde orthopedagogiek, onderwijskunde en wetenschapsfilosofie, en is geïnspireerd door het boeddhisme. In zijn laatste boek Vrij van gedachten laat Jan Geurtz zien dat het geloof in onze gedachten de fundamentele oorzaak is van lijden. Het zijn onze gedachten die een scheiding creëren tussen onszelf, de ander en de wereld, en die telkens weer dezelfde levensproblemen veroorzaken.

Een reportage door Menno Bijleveld.

Hermits is nu online te zien.