Doneer

Moderne kluizenaars: Leven zonder beeldschermen

"Ik ben eigenlijk een non-digitale nomade." In het kader van de serie over hedendaags kluizenaarschap spreekt Menno Bijleveld met kunstenaar Lutzen Meerstra over de zegeningen van een leven zonder beeldschermen.

Het contact van Lutzen Meerstra met de wereld verloopt via een Nokia-telefoon, transistorradio, kranten en boeken. Hoewel Lutzen geen gebruikmaakt van eail of WhatsApp verstaat hij als geen ander de kunst van het schrijven van een brief. Lutzen: “Iemand die van mij een brief ontvangt, krijgt een cadeautje.”

Kijk ook naar The Mountain Yogi, over yogi Lama Govinda die na twintig jaar eenzame retraite in het hooggebergte van de Himalaya zijn grot verlaat om zich weer onder de mensen te begeven.

Lama Govinda

The Mountain Yogi
 is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.


Lees ook: te druk

Annemarie Opmeer - Te druk
Waarom op groepsretraite gaan wordt geassocieerd met stilte, rust en lekker-even-weg-van-alles-en-iedereen, is ‘faalboeddhist’ Annemarie steeds meer een raadsel. Zo’n week afzondering is vooral retedruk. De enige keer dat je alleen bent, is als je gaat slapen. Dan maar een grot in? Lees verder >>