Doneer
klimaatactivisme boeddhisme FrancescaE.Harris

Workshop met David Loy: mindfulness en de ecologische crisis

Heeft mindfulness iets bij te dragen aan het oplossen van de ecologische crisis? En kan mindfulness wat leren van de ecologie? Met deze vragen ga je aan de slag, tijdens een tweedaagse workshop met David Loy, op 23 en 24 mei 2020.

De ecologische crisis – die veel dieper gaat dan alleen klimaatverandering – is de grootste uitdaging waarvoor de mensheid ooit heeft gestaan. Problemen als opwarming van de aarde, milieuverontreiniging en het in hoog tempo uitsterven van soorten planten en dieren blijven verergeren.

Veel mindfulnessbeoefenaren ervaren verwarring, matheid en frustratie rondom de klimaatcrisis.

Hoe komt het dat de mindfulnesswereld en ook het boeddhisme zo traag of bijna helemaal niet op de ecologische crisis reageren? Bevorderen de traditionele leerstellingen van het boeddhisme (misschien impliciet overgenomen door de hedendaagse mindfulness) onverschilligheid ten opzichte van wat er in de wereld aan de hand is, omdat ‘verlichting’ op een bepaalde manier betekent het dagelijkse te ’transcenderen’? Of is de beoefening van mindfulness of boeddhisme alleen maar een andere versie van psychotherapie, omdat al mijn problemen het gevolg zijn van de manier waarop mijn geest werkt? Wat ook onverschilligheid ten opzicht van sociale en ecologische issues betekent. Of is er een andere manier om mindfulnessbeoefening of het boeddhistische pad te begrijpen?

Heeft het boeddhisme (en de seculiere mindfulness) iets te bieden dat ons werkelijk helpt te begrijpen wat er met betrekking tot het klimaat gebeurt en adequaat te reageren?

En omgekeerd, wat betekent de ecologische crisis voor het begrijpen en beoefenen van seculiere mindfulness of boeddhisme? Hoe geven we onze zorgen over wat er gebeurt een echte plek? Kunnen we individuele persoonlijke transformatie scheiden van sociale verandering?

workshop klimaat David Loy
David Loy

Ecodharma van David Loy

David Loy, Amerikaans zenleraar en eco-activist schreef eind 2018 een schitterend nieuw boek over dit thema. Zijn inzichten staan centraal in deze workshops.

Programma

David Loy komt drie dagen naar Amsterdam. Op de eerste avond zal hij een publiekslezing houden over Ecodharma en met de aanwezigen in dialoog gaan.

In het weekend volgt een tweedaagse workshop over Loy’s kritische visie op boeddhisme en de mindfulnessbeweging in de moderne wereld. En over zijn radicale benadering van sociale en persoonlijke verandering. De workshop bestaat uit lezingen, meditaties en oefeningen.

Wanneer
Op 22 mei geeft David Loy een publieke lezing. Deze is gratis toegankelijk
De tweedaagse workshop vindt plaats op 23 en 24 mei 2020 en kost 195,- euro

Voor wie
Voor alle geïnteresseerden in de rol van mindfulness in de samenleving, in ecologie en in de ontwikkeling van het boeddhisme.

Meer info en aanmelden
Kijk op de website van Centrum voor Mindfulness voor meer informatie en aanmelden

Titelbeeld: Francesca E. Harris