Ik heb heel wat afgezocht in mijn leven en vaak in complete afzondering. Uiteindelijk werd ik toch het meest gelukkig van de ervaringen waarbij ik het kon delen met een groep gelijkgestemde mensen. Iedere retraite heeft zo’n gemeenschap van mensen waar je zonder oordeel jezelf kunt zijn. Je mag er huilen, lachen, twijfelen, gelukkig en ongelukkig zijn.
Omdat iedereen elkaar begrijpt en een soortelijke zoektocht aflegt, ook al heeft iedereen z’n eigen bagage.
Voor veel mensen blijkt het nog steeds erg lastig om de juiste retraite te vinden, juist vanwege het overweldigende aanbod van mindfulness, yoga en ontspanning. Daarom heb ik een actueel overzicht samengesteld van de meest inspirerende retraites in deze zomer en herfst. Hopelijk vind je hierdoor een retraite die bij jou past.
De keuze voor de verschillende retraites in binnen- en buitenland heb ik gebaseerd op eigen ervaring, vanwege betrouwbare tips of omdat ik de docenten ken. Dus geen standaard weekendjes weg met trendy body & mind sessies. Ik heb mijn best gedaan om retraites te selecteren die zorgen voor een bijzondere ervaring, spirituele groei of werelds inzicht: vanuit een boeddhistische invalshoek, of vanuit een wereldse kijk op alles wat ons verbindt. Verder heb ik op een aantal praktische punten gelet: de retraites zijn relatief makkelijk te bereiken (binnen een dag met auto of vliegtuig). Daarbij hoef je geen duizenden euro’s te betalen om te ontspannen dus de kosten zijn redelijk. Vooral in kloosters kun je dikwijls tegen fatsoenlijke prijzen een prachtige retraite volgen.
Bij EIAB (instituut voor toegepast boeddhisme) vind je mindfulness retraites voor innerlijke rust. Dit is de Duitse equivalent van het Franse Plum Village, waar ook het gedachtegoed van zenboeddhist Thich Nhat Hanh wordt verspreid. In Nederland zet de Stichting Leven in Aandacht zich hiervoor in.
Tijdens de zesdaagse retraite ‘Omarm je leven’ ga je je blik naar binnen richten, om te bekijken welke innerlijke houdingen je schaden en welke inzichten je geluk en onze vreugde voeden. Want we danken ons geluk vooral aan onze innerlijke bereidheid het daar te vinden waar het is: in het huidige moment.
Tijdens deze retraite zijn altijd veel nonnen en monniken aanwezig, zowel van het EIAB zelf als van Plum Village. De sfeer is hierdoor zeer aandachtig en mindful. Ook is er tijdens deze retraite een programma voor kinderen en tieners. Dat maakt de retraite geschikt voor het hele gezin. Stichting leven in Aandacht organiseert busvervoer vanuit Utrecht en Arnhem rechtstreeks naar het EIAB. Meer informatie over de retraite ‘Omarm je leven’.
De bakermat van mindfulness, Plum Village, blijft uniek. In 2018 bezocht ik dit zen klooster omdat het de thuisbasis is van zenmeester Thich Nhat Hanh. In dit zuidwestelijk gelegen gebied in Frankrijk wonen tientallen monniken en nonnen die volgens zijn gedachtegoed leven. Daarbij draait alles om mindfulness. Mijn verblijf daar was in alle opzichten een magische reis die ik nooit zal vergeten. Walk With Me, de documentaire over het leven van deze boeddhistische gemeenschap in het klooster, ontroerde me niet voor niets. Alles wat je daarin te zien krijgt, heb ik ook zo mogen ervaren. En daarom is de kans erg groot dat ik terugga. Misschien wel met mijn zoontje, want de jaarlijkse zomerretraite voor gezinnen is ontzettend populair.
Deze zomer organiseert Plum Village twee retraites. Tijdens de ‘Wake up Earth’ retraite, voor ‘jongeren’ tot 35 jaar, reflecteer je op de vraag hoe je je kunt verhouden tot dingen als toenemende haat, intolerantie en nationalisme. Je gaat zitten in stilte, maar er is ook veel ruimte voor uitwisseling, woon je dharmatalks bij en beoefen je samen mindful eten.
Van 10 tot 17 augustus is er de Mindful Health & Wellness Retreat. Tijdens deze retraite onderzoek je de relatie tussen mindfulness en (lichamelijke) gezondheid. Je werkt aan je bewustzijn via beweging, stilte, ontspanning, mindful eten en mediteren in de Plum Village traditie. Daarnaast mag je ook je wandelschoenen aantrekken voor een flinke ‘hike’ in de prachtige Franse natuur.
De woorden van boeddhistische meester Tulku Lobsang Rinpoche zijn me altijd bijgebleven. Ik was in zijn ‘presence’ tijdens een workshop in Nederland. Hij was erg duidelijk over het begrip ‘tijd’. We zijn lui, klagen en wachten tot er iets verandert. Maar dat gebeurt niet. De tijd tikt weg en we doen er helemaal niets mee. Straks is het gewoon voorbij dus gebruik dit leven om te leven. Dankzij Tulku Lobsang sta ik vaker stil bij de kleine geluksmomenten in het leven in plaats van te jagen naar de volgende gebeurtenis.
Van 21 tot 25 augustus is deze Tibetaanse monnik in Nederland om een retraite te geven. Tijdens de ‘Intensive Tummo Inner Fire’ retraite wakker je je innerlijk vuur aan. Tummo staat voor ‘vuur van wijsheid’. Het is van nature aanwezig in ons lichaam, in het gebied iets onder de navel. Op het fysieke level reguleert het onze lichaamstemperatuur en spijsvertering. Op het niveau van de mind is tummo de bron van liefde en geluk. Naarmate we ouder worden verliezen we langzaam wat van deze innerlijke warmte. De tummo beoefening helpt je om dit vuur weer aan te wakkeren.
Door mijn werk voor het Radboudumc Centrum voor Mindfulness heb ik een groot aantal bijzondere mensen leren kennen die mindful leven. Een vrouw die prachtig werk verricht op het gebied van mindfulness en boeddhisme is de Britse Christina Feldman. Zij is vroeger in de leer geweest bij de dalai lama en heeft jarenlang boeddhisme onderwezen. Ze verzorgt al meer dan veertig jaar meditatie retraites en is mede-oprichter van boeddhistisch meditatiecentrum Gaia House en het boeddhistische studiecentrum Bodhi College.
Het Britse Gaia House biedt gedurende het hele jaar retraites aan vanuit verschillende invalshoeken. Deze zijn behoorlijk populair, dus op tijd boeken is raadzaam. De ‘Mindfulness: beyond the Eight-Week course’ van 13 tot 16 september is een van de retraites waarvoor je je nog kunt inschrijven. De retraite is bedoeld voor mensen die de achtweekse MBSR (mindfulness based stress reduction)-cursus hebben gevolgd en zich nu verder willen verdiepen in de vorm van een retraite.
Tijdens mijn bezoek aan de yurt van Anouk Bos voelde het alsof ik in een andere wereld terecht was gekomen. Het was er kalm en rustig, midden in de Brabantse natuur. En juist door die vrije omgeving kwamen Anouk en haar gezin perfect tot hun recht. Ik herkende me tegelijkertijd in haar zoektocht naar een eenvoudig gelukkig leven en zal haar daarom niet snel vergeten. Des te leuker om haar tip van een bijzondere retraite te delen, namelijk de Tai Chi retraite in Boedapest.
De driedaagse Tai Chi retraite van 26 tot 30 september, wordt georganiseerd door Nanda Duin, een kennis van Anouk en eigenaar van de school voor Tai Chi Chuan in Utrecht waar deze oude Chinese bewegingskunst wordt geleerd. Het is een manier van mindful bewegen die zijn oorsprong heeft in het taoïsme, de traditionele Chinese geneeskunde en de vechtkunst. De retraite bestaat uit een ontspannen lang weekend waarin je tot rust komt, inspiratie opdoet en frisse energie. Genieten van Tai Chi, natuur en een gemoedelijke sfeer.
Suzan Oostvogels ontmoette ik tijdens een mindfulness training in Breda in 2017. Inmiddels heeft Suzan een bezielde onderneming opgezet, het Mindful Centrum. Hier organiseert zij verschillende activiteiten en workshops voor mindfulness en yoga. Suzans leven staat helemaal in het teken van mindful leven en ze doet er alles aan om iedereen te ‘rechargen’. Ze is me vooral bijgebleven vanwege haar enthousiaste en buitengewoon vrolijke benadering van mindfulness.
Van 3 tot en met 9 oktober kun je mee naar de Ibiza mindfulness yoga week van Suzan. Dit is een bijzondere vakantie op Ibiza vol inspiratie, bezinning, gezond eten, yoga en een flinke dosis ontspanning. Het maakt daarbij niet uit of je een beginner of ervaren yogi bent. De mindfulness en yoga retraites van Susan zijn voor iedereen.
Mijn interesse voor het Tibetaanse klooster in Huy werd gewekt door een kennis die er waardevolle persoonlijke inzichten had opgedaan. Bovendien was ik er weleens langs gereden tijdens een zomervakantie in de Ardennen: de prachtige ligging tussen twee heuvels, het ruim opgezette terrein en de kleurrijk versierde stoepa maakten toen al indruk op me. Daarom ben ik er twee jaar later zelf op retraite gegaan, om mijn vaardigheden in de zogeheten ‘kalmte meditatie’ te trainen.
De Tibetaanse lama gaf praktisch en eenvoudig onderricht en ik kreeg voldoende gelegenheid zelf te oefenen. De meditatieruimte in de grote tempel bracht me rust en concentratie, en in combinatie met de wonderschone natuur in deze Belgische regio, kan ik niet anders dan een meerdaags verblijf aanraden. Oók vanwege de bijzondere bibliotheek met boeddhistische boeken uit binnen- en buitenland, de gezonde en voedzame vegetarische maaltijden en de prettige gesprekken met medeleerlingen die hun weg zoeken in het Tibetaans boeddhisme.
De eerstvolgende mogelijkheid om het Tibetaanse Yeunten Ling klooster te bezoeken is het weekend van 1-3 november 2019, voor het Mindfulness ‘stress reductie’ weekend. Het uitgangspunt van de retraite is verstilling, diepte ontspanning, energieopbouw, inzicht kennis en wijsheid. Tijdens het yoga & mindfulness weekend combineer je verschillende yoga technieken en mindfulness meditaties en ervaar je hoe beiden elkaar in werking versterken. Je maakt kennis met een mix van hatha yoga, Tibetaanse yoga, Chi Kong, mindfulness, meditatie, ademhalingsoefeningen en rituelen. Het weekend is zowel voor beginners als gevorderden.