Boeddhisme in het dagelijks leven toepassen is voor de meeste mensen geen gemakkelijke opgave. Dat wisten ze in de twaalfde eeuw ook al, toen de Lojong slogans, een verzameling van 59 korte – maar zeer krachtige – teksten voor het eerst op schrift werden gesteld.
‘Abandon any hope of fruition’, is een voorbeeld van zo’n Lojong slogan: ‘Laat alle hoop op vervulling varen.’
‘Wat moet ik hier nu mee?’, Dacht ik, toen ik die slogan voor het eerst hoorde. ‘Zal ik al mijn plannen en dromen dan maar opgeven? Terwijl die juist zin en richting geven aan mijn leven?’ Ik voelde vooral weerstand.
Maar toen ik de tekst dieper op me in liet werken, realiseerde ik me dat al die plannen en dromen je heel makkelijk uit het huidige moment halen. Als je alleen maar bezig bent met het najagen ervan, gaat het ‘nu’ volledig langs je heen. Dat betekent niet dat je niet mag dromen. Deze slogan raadt je alleen aan daar niet in te blijven hangen.
Neem nu mijn plan om een boek te schrijven. Op het moment dat ik mijn hoop op vervulling van dat project loslaat, valt er een heleboel spanning van mij af. En kan ik gewoon genieten van de kleine stap die ik vandaag zet op weg naar dat doel. Die stap krijgt waarde op zichzelf. Bovendien ontstaat er ruimte om hier met mijn volle aandacht bij aanwezig te zijn.
De slogans Volgens de overlevering reisde de Indiase monnik Atisa in het jaar 1013 naar Sumatra om de wijsheidteksten te ontvangen van de beroemde leraar Dharmakirtisri. Hij integreerde deze met lessen van twee andere leraren. De laatste jaren van zijn leven verbleef Atisa in Tibet. Daar werden de teksten in de 12e eeuw voor het eerst als één geheel opgeschreven door Chekawa Yeshe Dorje. gaan over onze relaties met andere mensen en de wereld om ons heen. Ze bieden tegengif voor ongewenste mentale patronen die lijden veroorzaken, zoals je hechten aan een toekomstdroom. De Lojong slogans sporen je aan om je motieven en houdingen onder de loep te nemen en deze vervolgens te verfijnen en zuiveren. De slogans zijn genummerd en onderverdeeld in zeven pijlers.
Als één van de vele methoden en technieken uit de schatkist van het Tibetaans boeddhisme staan de slogans vooral bekend om hun praktische toepasbaarheid. “De Lojong leert ons hoe we de wijsheid en vaardigheden uit de boeddhistische traditie in actie kunnen brengen,” schrijft Tibetaans boeddhistische lerares Judy Lief: “Boeddhisme is meer dan meditatie alleen. De dharma is in elke situatie aanwezig.”
Don’t be swayed by external circumstances
TweetDus ook in de coronacrisis. In april, toen vrijwel iedereen thuis zat en er nog veel onbekend was over het nieuwe virus, behandelden wij met onze meditatiegroep de slogan: ‘Don’t be swayed by external circumstances’. De tekst was bijzonder relevant, want wie werd er op dat moment niet heen en weer geslingerd door wat er in de wereld gebeurde? De crisis had direct effect op het persoonlijke leven van alle aanwezigen.
De Lojong ziet dit soort situaties als ideale gelegenheid voor de beoefening. “Voor het trainen van de geest is het niet nodig op perfecte omstandigheden te wachten. Juist de moeilijkheden en uitdagingen in het leven zijn het ruwe materiaal dat noodzakelijk is om te ontwaken,” benadrukt boeddhistisch lerares Pema Chödron: “Ze vormen als het ware de brandstof voor onze beoefening.”
De slogan ‘Don’t be swayed by external circumstances’ nodigt ons uit om te observeren welke omstandigheden ons uit het veld slaan. En daagt ons uit: kun je dit ook omdraaien? Kun je die omstandigheden juist gebruiken om weer bij je beoefening terug te keren?
Op de ‘boeddhistische inspiratieavonden’ waar ik zelf met deze slogans in aanraking kwam, leerde ik dat er niet één recept is voor het werken met Lojong slogans. Je hoeft ze niet op volgorde te bestuderen, maar het is wel aan te raden om een tijdje met een slogan rond te lopen, erop te reflecteren en te mediteren. Het zijn geen wijsheden die je puur rationeel tot je neemt. Het is meer een kwestie van kauwen en herkauwen, zodat de slogans langzaam in je wezen geïntegreerd raken. Ook Lief schrijft: “Neem de tijd om te reflecteren, langzaam en voorzichtig, vanuit verschillende hoeken. Dan zullen de slogans op diepere niveaus inwerken.”
Onderstaande tips helpen je op weg:
De Lojong slogans lijken op het eerste gezicht simpel en overzichtelijk. Maar vergis je niet: achter elke tekst schuilt een wereld aan inzichten. Door de slogans in verschillende situaties toe te passen, zal je steeds nieuwe lagen ontdekken. Hierdoor blijft deze vorm van mind training verrassend en verdiepend. Nog een laatste advies, uit de Lojong zelf: Hoe je er ook mee aan de slag gaat, ‘Train wholeheartedly’.
Ook interessant:
Volg Bodhi op Insta, waar we af en toe een slogan plaatsen onder tag #wakkerhart
Marieke van der Vught schrijft over de Lojong slogans op haar blog
Het titelbeeld is een afbeelding van Atisha en afkomstig van Wikimedia