Doneer
1620-Wat Saket_Golden Mount_Bangkok_World of Travolution360_Flickr

Thaise bemoeienis in conflict Buddharama tempel in Waalwijk

De Nederlandse bestuursvoorzitter Toine van Beek van de Thaise Buddharama tempel in Waalwijk is onder vuur komen te liggen vanuit Thailand. De Thaise ambassade in Nederland dringt aan op zijn aftreden. Volgens Van Beek is er sprake van een lastercampagne: hij probeerde juist schoon schip te maken nadat donatiegeld voor de tempel was ontvreemd.

De Nederlandse Buddharama tempel in Waalwijk was deze week groot nieuws in Thailand. Diverse Thaise nieuwsorganisaties beschuldigen de Nederlandse bestuursvoorzitter Toine van Beek ervan dat hij de Nederlandse tempel probeert te verkopen. De NOS, Omroep Brabant en Open Boeddhisme deden journalistiek onderzoek naar de zaak, maar konden hier geen bewijs voor vinden.

Volgens Van Beek, die via zijn Thaise vrouw bij de tempel betrokken raakte, begon de lastercampagne twee jaar geleden, toen hij ontdekte dat er meer dan 200.000 euro aan donaties voor de tempel was weggesluisd naar Thaise bankrekeningen. Toen hij probeerde financieel orde op zaken te stellen, begonnen enkele leden van de tempel geruchten over hem te verspreiden. Die uiteindelijk ook het Thaise nieuws haalden.

Boeddhistische Unie indirect betrokken

De Buddharama tempel in Waalwijk is geen lid van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). Toch is de BUN bij het conflict betrokken geraakt. BUN-bestuurslid Wasin Boonma is namelijk één van de vier personen die door Van Beek wordt aangeklaagd voor laster. Het kort geding dient eind deze maand in Breda.

Boonma diende klachten over Van Beek in bij de Thaise moedertempel Wat Saket in Bangkok, bij de Union of Thai Sanghas in Europe (UTSE) en bij de Thaise ambassade in Den Haag. Hij vroeg hen om gemeenschappelijk tegen Van Beek op te treden.

BUN-voorzitter Michael Ritman liet in een verklaring weten dat de BUN geen rol speelt in het conflict en dat Boonma’s rol in het bestuur losstaat van deze zaak, omdat hij niet namens de BUN spreekt.

Ambassade dringt aan op aftreden

De Thaise ambassade in Den Haag drong vervolgens aan op het aftreden van Van Beek – die echter van geen wijken wil weten. Volgens een verklaring van de ambassadeur staan de Thaise tempels in het buitenland onder supervisie van de Thaise overheid. In geval van conflict treden zij op als bemiddelaar. Dit raakt een gevoelige snaar in Nederland, waar vaker kritiek is op buitenlandse inmenging bij interne aangelegenheden van Nederlandse religieuze gemeenschappen, omdat het de scheiding tussen kerk en staat in gevaar brengt.

De Thaise gemeenschap in Nederland

De Buddharama tempel in Waalwijk kwam in 2015 ook al in het nieuws vanwege een grote misbruikaffaire. Het bleek dat de, in 2007 overleden, hoofdmonnik Mettavihara van 1974 tot minstens 1992 tussen de twintig en dertig leerlingen had misbruikt.

De Thaise gemeenschap in Nederland bestaat uit ongeveer 25.000 mensen. Naast Waalwijk, zijn er tempels in Purmerend (Wat Buddhavihara – de thuisbasis van Wasin Boonma), Afferden (Wat Phra Dhammakaya) en Musselkanaal (Wat Buddha Parami): deze tempels zijn wel aangesloten bij de BUN en vallen allen onder het Theravada boeddhisme.

Meer weten?

Omslagafbeelding: De moedertempel Wat Saket in Bangkok. Foto: World of Travolution360, via Flickr.