Doneer
de-impact-van-Thich-Nhat-Hanh

De impact van Thich Nhat Hanh

De invloed van Thich Nhat Hanh reikte tot ver buiten de grenzen van de boeddhistische gemeenschap. Niet voor niets kreeg de spiritueel leider vaak het label 'vader van de mindfulness’ toebedeeld. Bodhi struinde door het web en selecteerde vijf opvallende odes aan ‘Thay’. Van psychologen en literair recensenten, tot liefhebbers van rock and roll.

maria popova thich nhat hanh

Maria Popova: Thich Nhat Hanh delivers distilled infusions of clarity

Al meer dan vijftien jaar stopt schrijfster Maria Popova al haar liefde voor filosofen, schrijvers en kunstenaars in het online project The Marginalian (voorheen: Brainpickings). De gratis en advertentieloze website staat vol met prachtige artikelen over boeken die Popova’s leven verrijken. Thich Nhat Hanh is goed voor maar liefst vijf stukken, waaronder How to love, gewijd aan zijn gelijknamige boek. Aan de hand van citaten ontvouwt ze stap voor stap de relatie tussen Hoe Thich Nhat Hanh de relatie zag tussen liefde en het begrip ‘interbeing’, dat de zenmonnik introduceerde.

rebecca solnit buddhism

Rebecca Solnit: How Buddhism has changed the west for the better

Met haar essay ‘Men explain things to me’, legde de Amerikaanse auteur en columnist Rebecca Solnit de basis voor het begrip ‘mansplaning’. Een voor veel vrouwen herkenbaar fenomeen, waarbij een man ongevraagd en op aanmatigende toon iets denkt te moeten uitleggen over een onderwerp, waar hij zelf ook niet al te veel over weet. Behalve feminisme, schrijft Solnit veel over klimaat, politiek en kunst. Zo betoogt ze in dit stuk voor The Guardian US dat (boeddhistische) begrippen als compassie, geweldloosheid en een kritische houding ten aanzien van het kapitalisme steeds meer voet aan de grond krijgen in het Westen. Mede dankzij spirituele leraren als Thich Nhat Hanh. Voor Solnit maakte zijn dood nog duidelijker hoe ver zijn invloed precies reikte.

kees klomp betekeniseconomie

Kees Klomp: “Je hoeft niet op zoek te gaan, je bent er al”

Hij heeft inmiddels vijf boeken over economie op zijn naam staan, waarvan er drie expliciet zijn gebaseerd op het boeddhisme. Voor Kees Klomp kwam dat boeddhisme goed binnen bij het lezen van het boek In het hart van Boeddha’s leer van Thich Nhat Hanh. ‘Als een mokerslag’, vertelt hij in dit interview van Roos Notermans op de website NieuwWij. Hoewel Klomp zijn laatste twee boeken als seculier betitelt, klinkt een begrip als ‘interzijn’ – het idee dat alles met elkaar is verbonden, duidelijk in zijn visie op een nieuwe benadering van economie door. In deze ‘betekeniseconomie’ staat niet de ongebreidelde groei en de dynamiek tussen vraag en aanbod centraal, maar het oplossen van problemen en dus ook het verminderen van lijden.

de impact van thich nhat hanh

Matthew Legge: There is no fixed annoying person

“We kunnen objecten alleen definiëren aan de hand van hun relaties, zeggen zowel sommige wetenschappers, als religieuze figuren. Aandacht hebben voor de veelheid aan factoren die een rol spelen in een conflict, schept ruimte om te pauzeren, voordat je dingen zegt waar je spijt van krijgt.” Aldus Matthew Legge, in dit artikel op de website van Psychology Today. Thich Nhat Hanh wordt in dit artikel aangehaald als een van de religieuze figuren die ons wijzen op de onderlinge afhankelijkheid van alle fenomenen, door Nhat Hanh ook wel ‘interbeing’ genoemd. In dit artikel lees je hoe dit idee ook buiten de religieuze wereld, zoals die van de psychologie, meer en meer wordt geaccepteerd.

de impact van thich nhat hanh

Jerry Casagrande: Rock and roll is very much about living in the moment

Meatloaf en Thich Nhat mogen dan nagenoeg op dezelfde dag zijn gestorven, dat wil nog niet zeggen dat het iets betekent, dat er een een gedeelde grond bestaat tussen deze twee beroemdheden. Of toch wel? In dit artikel waagt auteur Jerry Grande de sprong en gaat op zoek naar de overeenkomsten tussen rock and roll en mindfulness of boeddhisme. In eerste instantie lijkt dat een onbegonnen zaak: dat Thich Nhat Hanh veel boeken verkocht en Meat Loaf veel platen voelt een beetje te makkelijk. Maar Casagrande graaft verder en weet gaandeweg toch een mooie gelijkenis te trekken tussen de twee schijnbaar tegengestelde werelden.

De beelden in het artikel zijn afkomstig van de website van Plum Village
Titelbeeld: Wikimedia