Doneer
drinkbare Maas

Drinkbare Maas: film over de relatie tussen gezond rivierwater en een gezond ecosysteem

De kwaliteit van drinkwater is voor de meeste mensen een vanzelfsprekendheid. Toch gaat die kwaliteit wereldwijd achteruit en dat heeft een negatieve invloed op de gezondheid van ons ecosysteem. Ecoloog Li An Phoa zet zich daarom in voor drinkbare rivieren en maakt een tocht van 1000 kilometer langs de Maas. In het drieluik Drinkbare Maas volgt regisseur Thom Verheul haar tijdens deze levensmissie. Het drieluik wordt herhaald op zondag 6, 13 en 20 februari 2022 om 15:45 op NPO2.

>> Bekijk deel 1,  Bron van leven online

 

>> Bekijk deel 2,  Een rivier, miljoenen levens online

>> Bekijk deel 3,  Naar een breder bewustzijn online

De kwaliteit van drinkwater loopt wereldwijd terug.

Ook neemt de beschikbaarheid van drinkwater drastisch af. In Nederland worstelen we bovendien voortdurend met te veel of te weinig water in onze rivieren. Urgente redenen voor de 39-jarige bedrijfskundige, filosofe en holistisch ecologe Li An Phoa om zich in te gaan zetten voor een wereld met drinkbare rivieren. Want als onze rivieren weer drinkbaar zijn, zijn onze ecosystemen weer in balans.

Li An loopt in de driedelige serie Drinkbare Maas van de bron van de Maas in Frankrijk naar de monding in de Noordzee.

Tijdens deze 1000 kilometer lange wandeling vraagt Li An aandacht voor wat haar levensmissie is geworden. Onderweg spreekt ze met boeren en burgemeesters, vissers en omwonenden, ondernemers en onderzoekers over de kwaliteit van het Maaswater. Dankzij deze tocht besluiten onder andere Franse burgemeesters zich te verenigen in een internationaal netwerk van burgemeesters voor een Drinkbare Maas.

Regisseur Thom Verheul en zijn zoon, cameraman Wouter Verheul, volgden Li An Phoa de afgelopen twee jaar op de voet. In het drieluik Drinkbare Maas van de Boeddhistische Blik, filmen ze haar wandeltocht langs de rivier, haar ontmoetingen, zorgen en overpeinzingen op weg naar een lonkend perspectief: een Drinkbare Maas.

Vorig jaar gingen ze samen terug naar plekken langs de Maas om te praten met mensen die werken aan vooral structurele oorzaken van de vervuiling met vooral pesticiden, medicijnresten en de onbekende stoffen die bijna dagelijks aan ons milieu worden toegevoegd.

  • Deel 1. Bron van leven – Zondag 22 maart, ca 15:30 op NPO2
  • Deel 2. Een rivier, miljoenen levens – Zondag 29 maart, ca 15:30 op NPO2
  • Deel 3. Naar een breder bewustzijn – Zondag 5 april, ca 15:30 op NPO2

Tot stand gekomen met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Triodos Foundation en Waterschap Limburg.

Drinkbare Maas wordt uitgezonden door de Boeddhistische Blik, van de KRO-NCRV. Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl

Titelbeeld: Henk Ganzeboom