Doneer
Docu Lama Govinda Tibet

Documentaire over Lama Govinda: The Mountain Yogi

Na twintig jaar totale afzondering hoog in de bergen van de Himalaya verlaat Lama Govinda zijn grot om zich onder de mensen te begeven. Een prachtige documentaire over een verdwijnende traditie.

Het Tibetaans boeddhisme kent veel verschijningen, maar de traditie van Milarepa spreekt tot de verbeelding van velen. Dit zijn de yogi’s hoog in het Himalaygebergte, die vaak jarenlang, onder barre omstandigheden en in totale afzondering meditatie beoefenen. Lama Govinda, (Pooh, 1962) is zo’n kluizenaar.

In deze documentaire over Lama Govinda, volgen we hem wanneer hij na twintig jaar zijn grot verlaat.

Nu online te zien bij de NPO >>

The Mountain Yogi

Documentairemaker Jaap Verhoeven is geraakt door de eenvoud en zorgeloosheid van Lama Govinda, maar valt tijdens het draaien van dit portret ook van de ene verbazing in de andere. Zo blijkt Lama Govinda erg te houden van dans en zang. Hij laat geen mogelijkheid onbenut om te dansen en te zingen met de dorpelingen uit de omgeving, die hem als een heilige vereren. Ook in zijn geboortedorp Pooh wordt hij op handen gedragen.

Lama Govinda geeft letterlijk alles op om Milarepa’s pad naar verlichting te volgen, en zo tot diepe levens inzichten te komen. Hij zingt door het weidse en hoge berglandschap wanneer we terugkeren naar zijn berghut voor zijn volgende retreat. Daar aangekomen vertelt hij hoe hij de winters overleeft en over zijn inspiratie om dit moeilijke pad te volgen.

De ontmoeting met Lama Govinda roept voor westerlingen veel vragen op.

Niet alleen over Govinda, maar ook over ons eigen leven, dat immers gebaseerd is op het bereiken van sociaal, financieel, en fysiek comfort. Kortom: al die dingen die Lama Govinda achter zich liet. Maar wat zocht hij dan? Wat is het resultaat van al die jaren beoefening? En wat kunnen wij daarvan leren en begrijpen? Een prachtige documentaire over een verdwijnende traditie.


The Mountain Yogi
 is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Een film van Jaap Verhoeven.


Lees ook:

Loes interviewde Lama Govinda: Lama Govinda heeft de Himalaya niet meer nodig

Is een groepsretraite wel zo rustgevend? Faalboeddhist Mari Opmeer heeft er moeite mee en gaat liever een grot in.

Video: Een leven zonder beeldschermen


‘Ik ben eigenlijk een non-digitale nomade’. Kunstenaar Lutzen Meerstra praat voor Bodhitv over de zegeningen van een leven weg van de digitale snelweg, zonder beeldschermen of smartphones.