Doneer
letter-to-san-zaw-htway

Documentaire: Letter to San Zaw Htway

Letter to San Zaw Htway is een korte participatieve documentaire van Petr Lom en Corinne Egeraat. Te zien op zondag 5 februari om circa 15:20 op NPO2 bij de Boeddhistische Blik

Bekijk de uitzending op NPO Start ->

Bekijk Letter to San Zaw Htway online

In de nasleep van de militaire coup in Myanmar op 1 februari 2021 nodigden de filmmakers de naasten van de overleden Birmese kunstenaar en activist San Zaw Htway uit om hun ervaringen en gedachtes in brieven aan hem te schrijven. Deze film is samengesteld uit hun woorden.

De brute militaire staatsgreep van 1 februari 2021 vernietigde in één klap de fragiele democratische overgang in Myanmar die tien jaar eerder was ingezet. Duizenden mensen zijn sindsdien door de junta vermoord en gevangen gezet.

De anonieme schrijvers in deze film laten zich inspireren door San Zaw Htway, wiens leven veel te kort heeft geduurd. Ze zijn in hun brieven op zoek naar hoop en weerbaarheid in deze wrede tijd. De boeddhistische San Zaw Htway doorstond 13 jaar gevangenis met wijsheid, veerkracht en gratie.

Gefilmd door de Birmese cameraman Bo Thet Htun, die de overname door het leger volgde in de maanden na de staatsgreep, en door Petr Lom, die San Zaw Htway over een periode van vier jaar volgde met zijn camera.


  • ‘Letter to San Zaw Htway’ is te zien bij de Boeddhistische Blik, op zondag 5 mei om 15.55 uur op NPO 2. Dit is en herhaling uit 2021.
  • Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl