Doneer
Guri in Disgrace

Guru in Disgrace: documentaire over Sogyal Rinpoche

In 2017 werd Sogyal Rinpoche, de ongekend populaire boeddhistische leraar, beschuldigd van seksueel misbruik en geweld. In deze documentaire laat Jaap Verhoeven voormalig studenten van Sogyal aan het woord over hun ervaringen. Hoe hebben de gebeurtenissen hun kijk op het boeddhisme beïnvloed? En hoe kan dit soort misbruik voorkomen worden? Herhaling: zondag 21 mei 2023 om 15:20 op NPO2.

Het was een schok voor de hele boeddhistische wereld: de open brief, waarin leerlingen van Sogyal Rinpoche hun leraar beschuldigen van fysieke, psychische en emotionele mishandeling en seksueel misbruik. De gevolgen waren verstrekkend. Niet alleen voor Sogyal zelf, maar ook voor Rigpa, de boeddhistische gemeenschap waarvan hij spiritueel leider was. Wereldwijd zegden veel studenten hun vertrouwen en lidmaatschap van Rigpa op. De groep leden die bleven, viel uiteen in voor- en tegenstanders. Sogyal trad terug als leraar en vluchtte naar Thailand, waar hij in 2019 overleed.documentaire sogyal rinpoche misbruik

In Guru in Disgrace horen we getuigenissen van slachtoffers over het stelselmatige misbruik van Sogyal.

Hoe is het mogelijk dat er een cultuur ontstaat waarin het misbruik zo lang heeft kunnen voortbestaan? Wat heeft het voor hen persoonlijk betekend en hoe heeft het hun kijk op het boeddhisme beïnvloed? En hoe voorkomen we herhaling in de nabije toekomst? Sogyal is immers niet de eerste leraar in de boeddhistische traditie die zich schuldig maakt aan misbruik.


Uitzending: Zondag 21 mei om 15.20 uur op NPO2, bij de De Boeddhistische Blik van de KRO-NCRV.

Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl