Doneer
tv-Gespannen-Stilte.-Boeddhisten-in-Indonesie-Borobudur-header.jpg

TV: Gespannen Stilte. Boeddhisten in Indonesië

Het waren spannende tijden voor boeddhisten in Indonesië, in aanloop naar de presidentsverkiezingen van afgelopen 17 april. Het leidde tot toenemende intolerantie en een groeiende angst dat het weer tot grof geweld leidt.

Bekijk de uitzending op NPO.nl >>

Kleine geweldsincidenten vinden opnieuw plaats. Eerder leidde deze onverdraagzaamheid tot rellen en een pogrom waarbij 500 mensen werden vermoord en honderden vrouwen verkracht. In 2013 werd een bomaanslag op een boeddhistische tempel in Jakarta gepleegd.

In de film maken we kennis met de boeddhistische gemeenschap in Indonesië. We spreken een slachtoffer van de rellen in 1998 en zijn getuige van hoe Indonesische boeddhisten bijeen komen rondom de Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld, om de geboorte en verlichting van de Boeddha te vieren. Deze jaarlijkse bijeenkomsten staan sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in het teken van het vergroten van tolerantie. Een relevante boodschap aan de vooravond van de verkiezingen, nu de vlam opnieuw zomaar in de pan kan slaan.

Uitzending zondag 14 april om 15.25 uur op NPO 2
Lengte: ca 36 minuten

Gespannen Stilte. Boeddhisten in Indonesië
wordt uitgezonden bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV. 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV:E: info@kro-ncrv.nl