Doneer
Het-Grote-Plaatje_header-02

Documentaire: Het grote plaatje

Hoe ziet het grote plaatje eruit als je aan het begin staat van je volwassen leven? Hoe blijf je jezelf temidden van de grote verwachtingen van anderen? Wat geeft je leven zin? Aan de hand van deze vragen volgt Misha Belien in ‘Het grote plaatje’ een aantal leerlingen uit de examenklas Filosofie. Samen gaan ze op zoek naar de zin en onzin van het leven. Zondag 4 april, om circa 15:30 op NPO2.

> Bekijk de uitzending op NPO Start

Kijk online naar Het grote plaatje
“Je hebt achttien jaar lang de tutorial gevolgd en ineens zit je in het échte spel. En dan weet je bij gód niet wat je moet doen…” Aan het woord is Luuk, een creatieve gamer die droomt van een eigen ontwerpstudio, ‘als hij later groot is’.

Dat later komt voor Luuk en de andere jongeren in ‘Het grote plaatje’ ineens akelig dichtbij, nu ze examen doen en horen te weten wat ze met hun leven willen.

Waaruit halen deze leerlingen van de examenklas Filosofie zin en betekenis? En welke rol speelt die ‘zin’ in hun keuzes?

Met zijn observerende stijl volgt filmmaker Misha Beliën drie van de jongeren op nauwe voet: Louise, die op 8-jarige leeftijd een onmogelijk keuze moest maken: blijf ik wonen bij mijn vader of moeder? We leren Maud kennen, die in haar liefde voor de natuur een manier zoekt om om te gaan met haar onzekerheid. En we zoomen in op Jaro, die 50% kans heeft op een hersenziekte. Dezelfde ziekte waaraan zijn vader lijdt en die hun relatie ernstig verstoort.

Tussen deze verhalen door komen ook hun klasgenoten aan het woord. De verwarrende gebeurtenissen in hun leven en hun zingevingsvragen zijn soms pijnlijk herkenbaar en actueel. Waar haal ik in deze coronacrisis de motivatie en zin vandaan om wat van mijn leven te maken? Wat doen de perfecte plaatjes op social media met mijn emoties? En hoe blijf ik bij mezelf temidden van de grote verwachtingen die de maatschappij van mij heeft? Kortom: hoe pas ik in het plaatje?

documentaire over jongeren en de zin van het leven
Jaro, Louise en Jaro op het kussen bij Rozanne van der Veur

Ondertussen vult filosoof Ad Verbrugge, universitaire hoofddocent aan de VU, de verhalen aan met bespiegelingen rondom zin. En we zien Louise, Maud en Jaro rust vinden bij een meditatiecursus, begeleid door boeddhistisch geestelijk verzorger Rozanne van der Veur. Zo krijgt de kijker geleidelijk het gevoel dat de elementen van een zinvol bestaan ‘op hun plek vallen’. In het grote plaatje dus.


‘Het grote plaatje’ is een productie van de KRO-NCRV De Boeddhistische Blik en wordt uitgezonden op 4 april rond 15:30u op NPO2.
Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl

Misha Beliën studeerde filosofie en is documentairemaker en zenleraar. Voor de Boeddhistische Blik maakte hij in 2020 de documentaire ‘Loslaten in liefde’, terug te zien op NPO Start.