De eeuwenoude filosofische vraag ‘Wie ben ik?’ staat in deze serie centraal. Ook Socrates en de oude zenboeddhisten hielden zich er mee bezig. Het denken over deze vraag biedt een opening naar een beter begrip van het menselijk bestaan en de wereld waarin wij leven. Als we de relatie tot onszelf begrijpen blijkt het mogelijk om anders naar schijnbaar onoplosbare wereldproblemen te kijken en dichter bij een oplossing ervan te komen. Juist dat maakt deze vraag nu zo belangrijk.
Als we het natuurlijke evenwicht van onze aarde kunnen verstoren, dan zouden we die toch ook weer kunnen herstellen? De meeste mensen denken dat de gevolgen van klimaatverandering zo groot zijn dat zij er als individu toch niets meer aan kunnen doen.
Men vervalt in lethargie en ziet lijdzaam toe hoe de aarde opwarmt. Maar we zijn onlosmakelijk verbonden met alles om ons heen. Inzicht in de samenhang van planeet, natuur en bewoners kan ons aanmoedigen verantwoordelijkheid voor de situatie te nemen.
Jude Currivan: “Mainstream science is still of a view that the world is separate and there really is no meaning to our world. It’s just some form of accidental existence. And that consciousness somehow rises from the brain. It is a story that we’re now realising is fundamentally wrong.”
Jan Bor spreekt hierover met onderzoeksjournalist Jelmer Mommers, weervrouw en klimaatactivist Jill Peeters, hoogleraar boeddhistische filosofie Jay Garfield, kosmoloog Jude Currivan, sinoloog Jan de Meyer en Urgenda directeur, Marjan Minnesma.
Uitzending: donderdag 24 september om ca 23:05, bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV.
Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV:E: info@kro-ncrv.nl
Kijk ook: