Doneer
tv-npo_Kan-ik-de-wereld-veranderen-deel-03-header

Kan ik de wereld veranderen? Deel 3: Ontdekking van de samenhang

Kan ik de wereld veranderen? Deze vraag staat centraal in de nieuwe serie met Jan Bor. In deel 3 praat hij met onderzoeksjournalist Jelmer Mommers, klimaatactivist Jill Peeters, hoogleraar boeddhistische filosofie Jay Garfield, kosmoloog Jude Currivan, sinoloog Jan de Meyer, en Urgenda directeur Marjan Minnesma.

Bekijk online >>

De eeuwenoude filosofische vraag ‘Wie ben ik?’ staat in deze serie centraal. Ook Socrates en de oude zenboeddhisten hielden zich er mee bezig. Het denken over deze vraag biedt een opening naar een beter begrip van het menselijk bestaan en de wereld waarin wij leven. Als we de relatie tot onszelf begrijpen blijkt het mogelijk om anders naar schijnbaar onoplosbare wereldproblemen te kijken en dichter bij een oplossing ervan te komen. Juist dat maakt deze vraag nu zo belangrijk.

Deel 3: Jelmer Mommers, Jill Peeters,  Jay Garfield, Jude Currivan, Jan de Meyer,  Marjan Minnesma.

Als we het natuurlijke evenwicht van onze aarde kunnen verstoren, dan zouden we die toch ook weer kunnen herstellen? De meeste mensen denken dat de gevolgen van klimaatverandering zo groot zijn dat zij er als individu toch niets meer aan kunnen doen.

Men vervalt in lethargie en ziet lijdzaam toe hoe de aarde opwarmt. Maar we zijn onlosmakelijk verbonden met alles om ons heen. Inzicht in de samenhang van planeet, natuur en bewoners kan ons aanmoedigen verantwoordelijkheid voor de situatie te nemen.

Jude Currivan: “Mainstream science is still of a view that the world is separate and there really is no meaning to our world. It’s just some form of accidental existence. And that consciousness somehow rises from the brain. It is a story that we’re now realising is fundamentally wrong.”

Jan Bor spreekt hierover met onderzoeksjournalist Jelmer Mommers, weervrouw en klimaatactivist Jill Peeters, hoogleraar boeddhistische filosofie Jay Garfield, kosmoloog Jude Currivan, sinoloog Jan de Meyer en Urgenda directeur, Marjan Minnesma.


Uitzending: zondag 3 maart om 15.25, bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV. 

Herhaling van 2020

Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV:E: info@kro-ncrv.nl


Kijk ook:

De serie Tussen meten en weten van Jan Bor