Doneer
tv-npo_Kan-ik-de-wereld-veranderen-deel-04-header

Kan ik de wereld veranderen? Deel 4: Ik kan de wereld veranderen

Kan ik de wereld veranderen? Deze vraag staat centraal in de nieuwe serie met Jan Bor. In het laatste deel praat hij met schrijver/bioloog Arita Baaijens, en Laura Sullivan van de duurzame en sociaal rechtvaardige lobby-organisatie Wemove.

Bekijk online >>

Jan Bor: Kan ik de wereld veranderen? Deel 4

De eeuwenoude filosofische vraag ‘Wie ben ik?’ staat in deze serie centraal. Ook Socrates en de oude zenboeddhisten hielden zich er mee bezig. Het denken over deze vraag biedt een opening naar een beter begrip van het menselijk bestaan en de wereld waarin wij leven. Als we de relatie tot onszelf begrijpen blijkt het mogelijk om anders naar schijnbaar onoplosbare wereldproblemen te kijken en dichter bij een oplossing ervan te komen. Juist dat maakt deze vraag nu zo belangrijk.

Deel 4: Arita Baaijens, Laura Sullivan.

In de laatste aflevering ontdekt Jan Bor hoopvolle ontwikkelingen voor de grote problemen waar we voor staan. Zelfkennis geeft de kans tot innerlijke revolutie.

Als we werkelijk beseffen wat voor wezens we zijn, zijn we misschien in staat om de wereld ten goede te veranderen.

Bor bespreekt het gedachtengoed van de 17e eeuwse Verlichtingsdenker Spinoza, voor wie autonomie een wezenlijk onderdeel van de democratie is. Ook legt hij aan de hand van Mondriaan uit hoe kunst ons anders naar de werkelijkheid kan laten kijken.

Jan de Meyer: “Wij weten nu dat wij de wereld fysiek kunnen kapotmaken. Maar het is niet aan de mens om de natuur te redden, want de natuur redt zichzelf. Als de mens de natuur de kans geeft om dat te doen.”

Jan Bor spreekt hierover met schrijver/bioloog Arita Baaijens en Laura Sullivan van de Europese organisatie Wemove die een duurzame en sociaal rechtvaardige lobby in Brussel heeft opgezet.


Uitzending: zondag 10 maart om 15.25, bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV.
Herhaling van 2020

Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV:E: info@kro-ncrv.nl


Kijk ook:

De serie Tussen meten en weten van Jan Bor