Doneer
Intuitie-en-meditatie_header-spin-01

Leren luisteren naar je intuïtie door te mediteren

Beslissen, dat doe je door goed na te denken – zo leren wij in het Westen. Maar klopt dat wel? Juist als je twijfelt over wat voor jou het goede is om te doen, is je intuïtie je innerlijke steun. Kun je daar via meditatie mee in contact komen? Willem Scheepers, directeur van Zentrum in Utrecht: “Als ik tennis en razendsnel een bal moet slaan, denk ik ook niet na.”

Wat versta jij onder intuïtie?

“Voor mij is intuïtie iets wat buiten je denken om gaat. Ons denken gaat altijd over winst en verlies. Die twee zaken drijven ons voortdurend. Ons denken wordt ook geconditioneerd door ons verleden en onze erfelijke eigenschappen.”

Hoe helpt meditatie om met je intuïtie in contact te komen?

“Tijdens meditatie kan het denken, dat gestuurd wordt door de cortex, wat tot rust komen. In meditatie ga je veel meer zien zonder oordeel. In het Zenboeddhisme zegt men dat de bevrijding voortkomt uit niet-weten. Ook intuïtie komt ook voort uit niet-weten: alle concepten en ideeën over jezelf laten voor wat ze zijn, en heel direct op de situatie reageren.

Door meditatie kun je een openheid van geest bereiken. Daardoor komen er andere delen van je bewustzijn vrij en hoe vrijer je wordt in je denken en van je denken, hoe makkelijker het wordt om intuïtief beslissingen te nemen. Zolang je in de zucht naar winst of de angst voor verlies zit, kom je niet bij je intuïtie.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Ik doe bijvoorbeeld aan tennis. Soms komen de ballen zo snel op je af, dan heb je geen tijd om na te denken en kun je niks anders doen dan intuïtief reageren. Als ik op zo’n moment ga nadenken, dan begint winst en verlies te spelen en ga ik de mist in.

Intuïtie is dus een respons op een situatie, een open reactie. En die openheid lukt niet altijd. Denk bijvoorbeeld aan als je het heel druk hebt, je hoofd vol zit en je kind iets doet wat je niet bevalt. Vaak reageren ouders vanuit hun stress en emotie. Een kind krijgt dan de volle laag. Als je vrij bent en je zit goed in je vel, dan kun je veel makkelijker zien wat er met het kind aan de hand is. En ook hoe je zelf in elkaar steekt. Je doet dan makkelijker iets wat werkt. En soms is dat juist niets doen.”

Hoe leer je luisteren naar je intuïtie?

“Je kunt je intuïtie gaan ontdekken. Onze intuïtie zit in een andere laag van ons bewustzijn en vaak vertrouwen we onze intuïtie niet. Je kunt oefenen in stil worden om naar dit stemmetje te luisteren. En de consequenties van wat je dan hoort, proberen onder ogen te zien.

Een voorbeeld. Een cursist van mij werkte als consultant en er overkwam hem iets in zijn werk wat hem niet lekker zat – hij voelde zich er slecht over. Toen hij thuis mediteerde en eraan dacht dat hij daar zou blijven werken, voelde hij dat zijn adem hoog ging zitten en dat hij verstrakte. Op het moment dat hij dacht aan weggaan, trad ontspanning in.

Tijdens het mediteren verwerken we allemaal emoties en stemmingen. In dat proces verdwijnen die emoties die steeds langskomen naar de achtergrond. De cursist wist uiteindelijk wat hij moest doen: een andere baan zoeken.”

Dus het belangrijkste is stil worden?

Ja. Word stil, ga de natuur in, of ga zitten op een kussen. We zijn over het algemeen op zoek naar snelle oplossingen, maar vaak worden zaken daarmee niet duidelijker en verdoof je je intuïtie. Dus ontwikkel je alertheid en je bewustzijn. Dan ga je steeds beter aanvoelen wat je moet doen op een bepaald moment. Er zijn geen vaste recepten voor, het vraagt om tegenwoordigheid van geest in de situatie.”


Meer informatie

zentrum.nl

willem@zentrum.nl