Doneer
Monnik Anno Nu?

Documentaire: Monnik anno nu?

In zijn eerste jaar als zenmonnik onderzoekt filmmaker Misha Beliën hoe hij een authentiek monnikschap vorm kan geven in Nederland anno nu.

Kijk ‘Monnik anno nu?’ terug via NPO Start.

Mannik anno Nu? Terugkijken op NPO2

Hij kiest daarbij niet voor het celibataire monnikschap in een afgezonderd klooster, maar voor een hedendaagse vorm van monnik zijn midden in de maatschappij waar hij samenwoont met zijn vriendin Lotte en zoontje Yura.

Hoewel hij zich thuis voelt in veel aspecten van het klassieke beeld van de gedisciplineerde monnik, vraagt hij zich ten diepste af hoe hij meer verbinding in de wereld kan creëren. Hoe draag je daar concreet aan bij met alle huidige uitdagingen? De film volgt het eerste jaar van Misha als zenmonnik, waarin hij de bouw van een nieuw zencentrum in Nijmegen coördineert.

Hij gaat te rade bij enkele onorthodoxe monniken. Hoe verenigen zij hun monnikschap met de uitdagingen van deze tijd? Hij praat erover met zijn leraar Dick Verstegen, zenmonnik en zenmeester Ingrid Appels, en theoloog des vaderlands Thomas Quartier. Ook reist Misha voor een documentaire af naar Oekraïne om in beeld te brengen wat de oorlog daar met Tibetaanse boeddhisten doet.

Via voice-over en gefilmde dagboekfragmenten reflecteert Misha gedurende dit jaar op de successen en tegenslagen in dit proces en vraagt hij zich af hoe zijn monnikenleven gestalte krijgt. Het bouwproces aan de nieuwe zendo vormt met al zijn momenten van breken, opbouw, pieken en dalen een rode draad door de film en biedt een prachtige metafoor voor het ontwikkelende monnikschap. Weet hij oude en nieuwe passende vormen te vinden? En is het eigenlijk wel nodig om dit allemaal onder de noemer ‘monnik’ te doen?

 


  • Regie: Misha Beliën
  • De film ‘Monnik anno nu?’ was te zien bij De Boeddhistische Blik op zondag 11 december om circa 15.20 uur op NPO2. Terugkijken kan via NPO Start.
  • De Boeddhistische Blik is de titel waaronder alle programma’s van de boeddhistische stroming vallen, de uitzendingen worden verzorgd door KRO-NCRV. Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl