Doneer
tv-2020-8-jan-bor-kan-ik-de-wereld-veranderen-header

Kan ik de wereld veranderen? Deel 1: Wie ben ik?

Kan ik de wereld veranderen? Deze vraag staat centraal in de nieuwe serie met Jan Bor. In deze vierdelige documentaire gaat de filosoof en zen-beoefenaar op zoek naar de relatie tussen het ‘ik’ en de wereld om ons heen.

Bekijk nu online >>

We voelen ons onzeker over de toekomst, onze identiteit, de samenleving en alle snelle veranderingen. Hoe krijgen we meer grip op de wereld waarin we leven? Hoe maken we de connectie met het grotere geheel? Kunnen we als mensen omgaan met de grote problemen van deze tijd zoals klimaatverandering, de druk van social media en het misbruik van big data?  Zijn deze problemen te groot of kunnen ook wij als individu iets bijdragen aan de oplossing?

In deze nieuwe serie met Jan Bor, maak je kennis met de ideeën van spraakmakende experts.

Zoals psychotherapeut Susan Bögels, internet-kenner Douglas Rushkoff, boeddhistisch filosoof Jay Garfield en klimaatactivist Marjan Minnesma van Urgenda. Mensen die inspireren om hedendaagse problemen op een andere manier te bekijken en te benaderen.

De eeuwenoude filosofische vraag ‘Wie ben ik?’ staat in deze serie centraal. Ook Socrates en de oude zenboeddhisten hielden zich er mee bezig.
Het denken over deze vraag biedt een opening naar een beter begrip van het menselijk bestaan en de wereld waarin wij leven. Als we de relatie tot onszelf begrijpen blijkt het mogelijk om anders naar schijnbaar onoplosbare wereldproblemen te kijken en dichter bij een oplossing ervan te komen. Juis dat maakt deze vraag nu zo belangrijk.

Deel 1: Edel Maex, Susan Bögels en Desmond Biddulph

Jan Bor spreekt in dit eerste deel met Desmond Biddulph, van de Buddhist Society. Tevens gaat hij in gesprek met hoogleraar psychologie en mindfulness-therapeut Susan Bögels, en psychiater Edel Maex. Verder ontmoet hij jongeren, waaronder een voormalige influencer, die haar identiteit haalde uit social media en steeds verder verstrikt raakte in deze schijnwereld.

Uitzending: zondag 18 februari om 15.25 uur bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV. 
Herhaling van donderdag 10 september 2020

Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV:E: info@kro-ncrv.nl


Kijk ook:

De serie Tussen meten en weten van Jan Bor