“Er staat een olifant in de meditatiekamer”. Zo luidt de eerste zin van een artikel, geschreven door Christopher Plowman, CEO van Insight Timer, een van de meest populaire meditatie apps van dit moment. Meditatie is volgens Plowman een behoefte, dus mensen ‘consumeren’ meditatie. En waar consumenten zijn, daar zijn kapitalisten. Maar geld en meditatie zijn geen vanzelfsprekende bedpartners. Want: hoe verdien je aan een spirituele praktijk die eigenlijk bedoeld is als plek van stilte en contemplatie?
Toen Plowman de app in 2014 kocht van Brad Fullmer nam hij zich daarom voor om de app gratis te blijven aanbieden. Ook wilde hij een redelijk inkomen verstrekken aan meditatieleraren en muzikanten. Een derde belangrijk voornemen was om maatschappelijk verantwoord en duurzaam te ondernemen.
Plowman heeft zich aan zijn woord gehouden: de app en alle bestaande functies zijn nog net zo gratis als eerst. Zo is er de timer om je meditaties in- en uit te luiden met keuze uit verschillende ‘startgongen’. Van Tibetaanse klankschalen tot de Japanse Hanchi-gong. Je hebt toegang tot statistieken over hoeveel mensen er op dit moment ook aan het mediteren zijn en waar, maar ook tot de data van je eigen meditatie-praktijk. Daarnaast kun je deelnemen aan groepen en met andere mediterenden in contact komen. Ook biedt de app 12.000 geleide meditaties aan van meditatieleraren over de hele wereld.
Geld verdienen doet Insight Timer aan de interactieve online cursussen, abonnementen waarmee je de app ook offline kunt gebruiken en de donaties aan leraren, waarvan Insight Timer 15 % opstrijkt.
De app draagt de goedkeuring van de gebruiker ruimschoots weg. Dat vertelt deze grafiek, die de hoeveelheid tijd weergeeft die inwoners van de VS doorbrengen op een meditatie-app. Ook de lezers van Bodhi zijn positief over de app. We deden op Facebook een oproep aan de lezer met de vraag: welke meditatie-app gebruik je en waarom? Insight Timer was goed voor ruim de helft van de dertig reacties. Zo schreef Bini Hondema: “Ik mediteer al jaren met grote tevredenheid met de Insight Timer app, gratis! Zit echt heel veel op! En veel mogelijkheden! Insight Timer laat ook zien hoeveel mensen er ook mediteren en waar ze in de wereld wonen. Dit stimuleert mij. Ook kan je afloop mensen bedanken voor het samen mediteren, en zo krijg je dus ook berichtjes terug. Samen maken we de wereld mooier!!
Voordelen:
Nederlandstalige content aanwezig, veel gratis geleide meditatie, ruime keuze uit start- en eindgeluiden, interactief en community-minded.
Kosten
Begeleide meditaties en geluiden zijn gratis. Cursussen kosten per stuk iets meer dan 5 euro. Voor het offline gebruik van de app kun je een abonnement afsluiten van 62,99 euro per jaar, of 10,49 per maand.
Insight Timer in de Play store
Insight Timer in de App store
Dat Trump president van de VS werd heeft Michael Acton Smith geen windeieren gelegd, zo zegt de co-founder van meditatie-app Calm in een interview met Evening Standard. Blijkbaar schoot het aantal downloads van de app omhoog, nadat de verkiezingsuitslag bekend werd.
Calm biedt niet alleen gratis en betaalde meditatie-programma’s aan, maar ook programma’s met slaapverhaaltjes, om beter te leren slapen en ontspannen. Daarnaast kun je een Masterclass mindfulness volgen, bevat de app muziekjes en natuurgeluiden en ‘Calm Body’ videos met lichaamsoefeningen.
Acton Smith was al een succesvol ondernemer voordat hij Calm lanceerde. De stress die kwam kijken bij zijn carrière vormde daarvoor de aanleiding. “In turbulente tijden sliep en at ik slecht, voelde ik me constant gestresst en had ik last van hoofdpijn en vermoeidheid.”
Acton Smith besloot om in zijn eentje naar Australië te gaan en ging mediteren, op aanraden van zijn vriend en Calm co-founder Alex Tew, die al mediteerde sinds zijn tienerjaren. Tegenwoordig woont de Londenaar in San Francisco, waar Calm uitgroeide van een 9-koppig team in een eenkamerflat, tot een kantoor van 25 medewerkers, met een afdeling in Londen. Elke dag mediteren ze samen. “In een normaal kantoor zijn mensen door de reis naar het werk toe al uitgeput voordat ze aan hun dag beginnen”, zegt Acton Smith. “We mediteren dus eerst tien minuten, doen oefeningen en ‘checken in’ voordat we met de werkdag beginnen. Meditatie gaat niet over het leegmaken van je geest. Het is iets wat je constant beoefent.”
Bodhi-lezer Anette de Vries is erg te spreken over de app:
“Ik gebruikte app al bijna twee jaar, omdat ik daarmee iedere dag kan mediteren op mijn favoriete tijdstip. De app is met zorg gemaakt en niet zweverig. Ik merk ook duidelijk de positieve effecten, ik kan me beter ontspannen, heb meer oog voor het moment en ben me vaker bewust van monomane gedachtepatronen. De enige kritiek die ik heb is dat ik de tekst bij de meeste meditaties zo langzamerhand uit mijn hoofd ken, waardoor ik eerder meer dan minder afdwaal. Het tellen van de meditatiemomenten werkt zowel motiverend als dwingend. Ik zit nu op iets van 620 dagen aaneen mediteren. Dat record onderbreek je niet luchthartig.”
Voordelen:
Veel verschillende soorten meditaties, waaronder ook slaapmeditaties en mindfulness technieken. De app biedt geen Nederlandstalige content.
Kosten:
Onbeperkte toegang tot alle content kost 49,99 euro per jaar
Calm in de Play store
Calm in de App store
Ook het aantal downloads van de app Headspace explodeerde flink, na de Amerikaanse verkiezingen in november 2016. Hoewel succesvolle ondernemers zich politiek liever op de vlakte houden, geeft oprichter Andy Puddicombe het grif toe, in een interview met Vox: “We staan op een keerpunt. Meer mensen zijn op zoek naar rust en helderheid, temidden van de toenemende chaos en verwarring.”
De cijfers van Headspace ondersteunen die uitspraak. Zo heeft de app een serie “SOS Meditations”, bedoeld om jezelf mee te kalmeren tijdens een ‘sudden meltdown’. “De dag nadat Trump tot president was verkozen liet een toename van 44 procent zien in het gebruik van deze sessies.”
Andy Puddicombe is een voormalig Tibetaanse monnik en de geruststellende stem achter de meditaties van Headspace. Hij bestudeerde tien jaar het boeddhisme in verschillende kloosters in Birma, Nepal en Schotland en mediteerde zo’n acht uur per dag. Hoewel Headspace zo populair is geworden door het laagdrempelige karakter en de korte dagelijkse sessies van tien minuten, wilde hij aanvankelijk zo trouw mogelijk blijven aan de oorspronkelijke mindfulness-traditie. Maar dat bleek niet te zijn wat de gebruiker wilde.
“Voordat ik met Headspace begon zou ik nooit hebben durven beweren dat dagelijks tien minuten mediteren een groot verschil in de wereld zou maken. Maar toen lanceerden we de app en begonnen mensen te vragen om meditaties van vijf minuten.” Toen zelfs dat te lang was voor sommige mensen, lanceerde de app een serie nóg kortere meditaties van 1 tot 3 minuten.
De app is zo ontworpen dat hij je helpt om van mediteren een dagelijkse praktijk te maken. Headspace bevat tien gratis geleide meditaties, en daarnaast verscheidene betaalde pakketten met thema-meditaties op het gebied van Geluk, Gezondheid, Werk, Sport en Studeren. Ook bevat de app speciale oefeningen voor kinderen, maar die zijn wel in het Engels.
Roelande Hilbers is een tevreden gebruiker van de app: “Naast de twee basis-series keuze uit veel verschillende meditaties. Bevalt prima so far.”
Voordelen:
Laagdrempelig karakter, tien gratis sessies waarin je de basics van meditaties leert, geschikt voor mensen met weinig tijd, bevat meditaties sessies op thema, korte sessies die onmiddellijk helpen van acute stress en de app heeft oefeningen voor kinderen.
Kosten:
De meeste content van Headspace zit achter de betaalmuur. Een abonnement kost 9,99 euro per maand en 5,99 wanneer je het voor een jaar afsluit. Een levenslang abonnement kost 299 euro. De app biedt geen Nederlandstalige content.
Headspace in de Play store
Headspace in de App store
Er is een oude uitspraak uit de zentraditie die zegt: “Je zou dagelijks twintig minuten moeten mediteren, tenzij je het te druk hebt. Dan moet je een uur lang zitten.”
“Maar wie houdt dat in hemelsnaam vol?” Dat vroeg Buddhify oprichter Rohan Gunatillake zich af, toen hij in gezelschap was van een Thaise monnik. “We weten allemaal wel dat meditatie goed is voor ons, maar we kunnen niet allemaal zenmonnikken zijn.”
De monnik adviseerde Gunatillake om niet te willen mediteren alsof hij in het bos woonde. Dat advies spoorde de ondernemer uit Londen aan om Buddhify te ontwikkelen. Het idee was simpel: een tool ontwikkelen om oude meditatie-technieken aan te passen aan de harde eisen van de 21e eeuw.
Het resultaat is volgens de oprichter een app die de oorspronkelijke leer van de Boeddha niet op een goedkope manier wil nabootsen. “Een gedisciplineerde beoefenaar van zen zal tien tot twintig minuten mediteren waarschijnlijk niet genoeg vinden”, zegt Gunatillake. “Maar de meeste mensen redden dat niet en zijn wellicht vooral geïnteresseerd in het reduceren van stress, het omgaan met moeilijke emoties en gewoon een stukje rustiger worden. In dat geval kunnen die tien minuten zeker effectief zijn.”
Buddhify wil daarnaast mensen vooral op weg helpen met meditatie. Ze geloven dat de bedoeling van een meditatie eigenlijk zou moeten zijn om mensen te leren ook zonder te kunnen. De gebruiker betaalt dan ook eenmalig een bedrag van 5,49, maar daarna kun je gratis van alle functionaliteiten gebruik blijven maken. Deze bestaan uit meer dan tweehonderd geleide meditaties tussen de vier en dertig minuten, die je overal kunt doen.
Ook bevat de app een solo timer, waarmee je wordt aangemoedigd om zonder begeleiding te mediteren. Bijzonder aan de app is de functie waarmee je samen met anderen kunt mediteren. En er is een optie om meditaties naar een vriend of vriendin te sturen, zonder dat hij of zij de app zelf hoeft te hebben aangeschaft. “Want ‘Give’ gaat niet over marketing, maar over vrijgevigheid en geven om”, zegt Gunatillake.
Voordelen:
Bevat meer dan 200 geleide meditaties, tussen de vier en dertig minuten, mogelijkheid om met groepen te mediteren, heeft 60 sessies voor kinderen (Engelstalig) en biedt statistieken om je vooruitgang bij te houden. De app biedt geen Nederlandstalige content.
Kosten:
Voor het aankopen van de app betaal je eenmalig 5,49 euro
Buddhify in de Play store
Buddhify in de App store
“Ik ben erg enthousiast over de Mandala app, omdat het een groot publiek toegang geeft tot de kern van de boeddhistische leer, gecombineerd met inzichten uit de hedendaagse psychologie.” Het is een uitspraak van Thupten Jinpa in een eerder interview met Bodhi. Jinpa is de vaste vertaler van de dalai lama en een voormalig Tibetaanse monnik, en zet zich tegenwoordig ook in voor het wereldwijd verspreiden van compassie. Als zodanig was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Mandala App.
“De bedoeling van de app is dat we de meest waardevolle inzichten en oefeningen beschikbaar maken die voortkomen uit de huidige dialoog tussen boeddhisme en de moderne wetenschap.” De insteek van de app is volgens Jinpa praktisch van aard, zodat je de materie gemakkelijk kunt toepassen in je eigen dagelijks leven. Dit zodat je bewuster in het leven kunt staan, meer vreugde kan vinden in je leven en gezonde relaties kunt creëren met je dierbaren.
Gebruikers van de app kunnen een aantal gratis functies uitproberen. Voor onbeperkte toegang tot alle content kan de gebruiker zich abonneren. Per kwartaal kost dit 14 dollar, of 50 dollar voor een heel jaar. De app bevat een aantal korte lezingen over het belang van meer zelfcompassie en de noodzaak om onze mindset te veranderen. Ook biedt de app geleide meditaties waarmee je compassie en vriendelijkheid onderdeel maakt van je dagelijkse routine.
“Gaandeweg hopen we binnen de app meer uitgebreide ‘stap-voor-stap cursussen aan te bieden over onderwerpen als compassie, zelfcompassie en mindfulness”, zegt Jinpa.
“Een andere eenvoudige tip die je gewoon zonder app kunt uitvoeren: ga bij de eerstvolgende keer dat je het moeilijk hebt eens met je aandacht naar de dialogen in je hoofd. En kijk of je de verhalen die je jezelf vertelt kunt veranderen, door begrip te hebben voor jezelf en vriendelijk naar jezelf te zijn. Een andere tip is om jezelf aan het begin van de dag bewust voor te nemen: “vandaag zal ik vriendelijk zijn voor mezelf, wat deze dag ook zal brengen”. Probeer dit een aantal dagen achter elkaar en je zult al een verandering waarnemen.
Voordelen:
Bevat naast meditaties ook verdiepende content over boeddhistische concepten , zoals lezingen en videos en informatie over boeken en artikelen. Heeft een agenda met boeddhistische events over de hele wereld. Bevat geen Nederlandstalige content.
Kosten:
49,99 dollar per jaar, 25,99 per halfjaar, of 13,99 per maand
The Mandala App in de Play store
The Mandala app in de App store
Meer apps
Deze selectie van vijf populaire apps is slechts het topje van de ijsberg. Hieronder een (nog steeds niet volledig) lijstje met andere meditatie apps: