Doneer
Speed-of-Happiness

Documentaire: Speed of Happiness

Met pakketten van tegen de honderd kilo op hun rug lopen Igarashi en Ishitaka door een ongerept, moerasrijk natuurgebied in Japan. Ze doen dit zware werk elke dag weer, maar ieder met een heel andere ervaring.

Bekijk Speed of Happiness op NPO Start ->

Bekijk speed of Happiness op NPO start

De documentaire Speed of Happiness van de Koreaanse regisseur Hyuckjee Park speelt zich af in Oze, een ongerept moerasrijk natuurgebied in Japan.

De berghutten in het park zijn alleen te voet bereikbaar. Voor de toeristen een uitdagende wandeling over houten planken boven de drassige grond met steeds wisselende vegetatie. Ditzelfde pad wordt ook dagelijks gelopen door zogenaamde bokka’s: mannen die de hutten te voet bevoorraden. Met op hun rug pakketten van tegen de honderd kilo lopen de bokka’s dagelijks de heuvel op en af.

In de documentaire volgen we het leven van de twee bokka’s: Igarashi en Ishitaka. Beiden bokka’s onderhouden hun gezin met dit zware werk. Ze lopen dagelijks hetzelfde pad, maar met een heel andere ervaring.

Terwijl Igarashi de schoonheid van de omgeving bij iedere stap in zich opneemt en zijn geluk per ademhaling binnenlaat, heeft Ishitaka een meer zakelijke mentaliteit. Ishitaka hoopt sneller en vaker de voorraden te bezorgen, zodat hij meer geld kan verdienen. Terwijl Igarashi glimlachend ziet hoe de lente overgaat in de zomer en de herfst, zwoegt Ishitaka zwetend de heuvel op, om aan het einde van het seizoen een goede omzet te behalen.

Op een meditatieve wijze zijn we deelgenoot van hun beider ritmes door het indrukwekkende Japanse landschap.


  • Regie: Hyuckjee Park
  • Speed of Happiness is te zien op zondag 19 november 2023 om 15.25 uur op NPO2.
  • De documentaire wordt uitgezonden bij De Boeddhistische Blik|KRO-NCRV op NPO2.
  • Vragen of opmerkingen over deze uitzending? Je kan terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: E: info@kro-ncrv.nl