Doneer
film over boeddhisme in Afrika

TV: Buddha in Africa

Door zijn leven in een Chinees boeddhistisch weeshuis in Afrika voelt Enock Alu, een zestienjarige tiener uit Mali, zich verscheurd tussen zijn Afrikaanse wortels en Chinese opvoeding.

boeddhistisch weeshuis>> Bekijk op NPO start

Onder leiding van meester Hui, een boeddhistische monnik uit Thailand, vinden driehonderd weeskinderen hun thuis in het Amitofo Care Centre in Malawi. Het weeshuis wordt gerund op basis van een humanistisch boeddhisme, dat zijn oorsprong vindt in China.

Boeddhistisch weeshuis

Een dag in het weeshuis begint om 04:30 uur met het geluid van een boeddhistische gong die kinderen oproept om te bidden. Daarna volgen de ochtendoefeningen en het ontbijt, waarna de kinderen direct doorgaan naar de Yuan Tong School. Het Malawische curriculum omvat hier ook het leren over de Chinese cultuur en geschiedenis en het lezen, schrijven en spreken van Mandarijn.

Enock is een van de eerste kinderen die uit zijn dorp wordt gerekruteerd en een plaats krijgt bij ACC. Voordat hij in het weeshuis kwam te wonen, zorgde hij voor zijn grootmoeder, nadat zijn moeder was overleden. Zijn vader was toen al vertrokken en opnieuw met een andere vrouw getrouwd.

Enock blonk ooit uit in de oosterse gevechtskunst en nu moet hij in zijn laatste schooljaar moeilijke beslissingen nemen over zijn toekomst. Zal hij terugkeren naar zijn familieleden in zijn thuisdorp of gaat hij studeren in het buitenland, in China?


Regie: Nicole Schafer

Buddha in Africa werd op 5 januari 2020 uitgezonden bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV. 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV:E: info@kro-ncrv.nl