Doneer
tv-npo_dharma-rebel-noah-levine

TV: Dharma Rebel – film over Noah Levine

Terwijl filmmaker Babeth M. VanLoo een programma maakt over de onconventionele boeddhistisch leraar Noah Levine wordt deze beschuldigd van seksueel wangedrag.

> Bekijk de uitzending op NPO Start

Met een lijf vol tatoeages is de Amerikaanse oud-punker en boeddhistisch leraar Noah Levine geen typische verschijning in de boeddhistische wereld. Zijn stroming Against The Stream spreekt een diversiteit aan mensen aan, die de meer traditionele boeddhistische centra niet snel bereiken.

Noah Levine
Noah Levine. Foto: Jakob Lagerstedt

Dharma Rebel zou aanvankelijk een film worden over Refuge Recovery. Met dit succesvolle boeddhistische 12-stappen programma Door overmatige stress raken veel mensen tegenwoordig in de VS verslaafd aan legale pijnstillers. Een probleem dat inmiddels is uitgegroeid tot een ware epidemie. Met behulp van meditatie en de boeddhistische leer leert Noah zelf als adolescent van zijn verslaving aan alcohol en drugs af te komen. Deze ommekeer vindt plaats wanneer hij voor de zoveelste keer vast komt te zitten in de gevangenis. Hij transformeert zijn leven van jeugddelinquent naar dat van boeddhistisch leraar. In die rol beïnvloedt hij talloze levens door de onconventionele manier waarop hij mensen door meditatie de waarde van een leven zonder drugs en alcohol leert in te zien. Met zijn meditatiecentra Against the Stream biedt hij in diverse steden medische en spirituele hulp en opvang. ontwikkelde Levine een methode om mensen van hun verslaving af te helpen. Wanneer een ex-vriendin van Noah Levine hem in het voorjaar van 2018 beschuldigt van seksueel wangedrag, komen de positieve resultaten die Refuge Recovery boekt in een ander licht te staan.

Impact beschuldigingen

De filmmaakster ziet zich plotseling voor de vraag gesteld of Noah Levine de volgende boeddhistische leraar is die zijn macht misbruikt, na alle andere recente schandalen in boeddhistische kringen. De betreffende vrouw wil anoniem wil blijven en verschijnt niet voor de camera. Wel weet de filmmaakster de wendingen in beeld te brengen die volgen op de beschuldigingen. Wat is de impact ervan op het leven van Noah Levine, zijn organisatie Against the Stream en Refuge Recovery?


Een film van Babeth M. VanLoo
Titelbeeld: Jakob Lagerstedt

>> Bekijk op NPO Start

Dharma Rebel werd op 24 november 2019  uitgezonden bij de De Boeddhistische Blik bij de KRO-NCRV. 

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum van KRO-NCRV: info@kro-ncrv.nl