Doneer
hyls-930

TV: Hyls – Fan Fries nei Ariya

Wat is de prijs van waar geluk? Hyls Hiddema uit Weidum doet zijn intrede in het boeddhistische Ariya Centrum in Thailand. Daarvoor moest hij, net als de Boeddha zelf, zijn Thaise vrouw Waw en zevenjarige zoon Aran achterlaten. Kijk zaterdag 11 juni om 15.30 uur op NPO2.

Wat is de prijs van waar geluk? Hyls Hiddema (37) uit Weidum heeft een jaar geleden, na een lange spirituele zoektocht, zijn intrede gedaan in het boeddhistische Ariya Centrum in Thailand. Met als doel: leven in een permanente staat van geluk, oftewel het bereiken van Nirwana. Daarvoor moest hij, net als de Boeddha zelf, zijn Thaise vrouw Waw en zevenjarige zoon Aran achterlaten.

Nu online te zien op Uitzending Gemist
Alternatieve link: Bekijk de documentaire bij Omrop Fryslân 

Hyls bestudeert, volgens zijn verlichte leraar Luang Por Pichai, de puurste vorm van het boeddhisme. En hij is er van overtuigd dat hij in Luang Por de goede leraar heeft gevonden. “Zonder leraar kom je niet ver. Te moeilijk en te theoretisch. Dan zie je nooit je eigen blinde vlekken.” Het doel is om Nirwana, het uiteindelijke thuiskomen, nog in dit leven te bereiken. “Als je alle vragen weet en je kunt ze ook beantwoorden, als je een helder inzicht krijgt in het hoe en waarom, dan kun je verlicht raken.”

Vriend en filmmaker Halbe Piter Claus zocht Hyls op en kreeg unieke toegang tot het Ariya Centrum. Voor het eerst in twintig jaar komt met deze film bewegend beeld van die onbekende gemeenschap naar buiten. Wat is de winst e?n wat zijn de consequenties van Hyls’ fundamentele keuze. En waar blijft de kleine Aran als Waw ook de tempel ingaat?

De documentaire ‘HYLS – fan Fries nei Ariya’ is ontstaan uit een coproductie met BodhiTV (KRO-NCRV)
Zaterdag 11 juni om 15.30 uur op NPO2
Herhaling: zondag 12 juni om 13.10 uur op NPO 2.
Ook te zien op zondag 12 juni vanaf 17.00 uur iedere twee uur, in twee delen op Omrop Frysla?n Televisie.

Nu online te zien op Uitzending Gemist
Alternatieve link: Bekijk de documentaire bij Omrop Fryslân